Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Lankoja kehrätään ennätystahtia
 
Kategoriat:

Suomen suurin lankatehdas kehrää tänä vuonna kymmenen miljoonaa kerää lankaa. Viiteen miljoonaan sukkapariin riittävä lankamäärä kertoo käsityöharrastuksen kasvusta.

Lankoja ja käsityölehteä tuottavan Novitan myynti kasvoi viime vuonna kolmanneksella ja on nousussa tänäkin vuonna. Noin puoli miljoonaa suomalaista tarttuu puikkoihin tai virkkuukoukkuun. - Pakon vuoksi käsitöitä ei tee enää kukaan, kaikkea saa kaupasta, toteaa Novitan viestintäpäällikkö Susanne Ranta-Kiiski. - Käsitöitä tehdään rentoutumisen, onnistumisen ilon ja kauniiden lankojen tuottaman nautinnon vuoksi.

Tarjolla on aina uutta

copyright YLE/videokuvaa

Lankojen houkuttavuutta pidetään yllä tarjoamalla aina uutta. - Keväälle 2008 luvassa on 24 uutta väriä useissa eri langoissa, kertoo Novitan Korian tehtaan värjäämöpäällikkö Pekka Pajunen. Langat myös huopuvat, kimaltavat, ovat superpaksuja tai pätkävärjättyjä, keksintöjen lista on loputon.

Jos ennustamaan ryhdytään, löydät lähitulevaisuudessa puikoiltasi todennäköisesti vihreää, paksuhkoa lankaa, jonka kuiduista osa on bambua.

Ohjeilla ja ideoilla menestykseen

copyright YLE/videokuvaa

Novita ei tarjoa käsityön tekijöille vain lankoja, vaan myös ohjeet muodikkaisiin neuleisiin. Yrityksen oman lehden levikki on 38 000 neljästi vuodessa, ja virtuaalisessa käsityökerhossa on noin 13 000 kävijää.

Onnistunut neuleohje voi räjäyttää lankapankin. Pari vuotta sitten verkkoponchovillitys sai tarvittavan langan loppumaan koko maasta. Uusina hitteinä Susanne Ranta-Kiiski pitää huovutusta ja näyttäviä kasseja. - Haastavilla töillä on omat tekijänsä, mutta helppous houkuttaa uusia harrastajia.

Tiina Klemettilä / PRIIMA