Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Muistatko kun siirryttiin 5-päiväiseen työviikkoon?
 
Kategoriat:

1960-luvun loppupuolelle saakka suomalaiset ahersivat työmaillaan kuutena päivänä viikossa. Lauantaisin työpäivä oli tosin hieman lyhyempi ja töistä lähdettiin pyhänviettoon jo klo 14:n jälkeen.

Myös koululaiset saivat tyytyä vain yhteen vapaapäivään viikossa. Mutta ei se niin kummalliselta tuntunut, kun siihen oli totuttu.

Miltä tuntui kun lauantait tulivat vapaiksi?

- Hyvänen aika, sehän oli aivan kuin taivas olisi auennut työssäkäyvälle perheenäidille, muistelee nyt jo eläkkeellä oleva espoolainen päätoimittaja Maire Varhela. Hänen perheeseensä kuului mies, kaksi lasta ja koira. Lisäksi hän oli juuri perustanut Kodin Kuvalehden ja oli sanojensa mukaan uransa huikeimmassa vaiheessa. – Lehtialalla 5-päiväiseen työviikkoon siirryttiin vuonna 1968 alkuvuodesta, hän muistelee. Sehän merkitsi enemmän aikaa perheelle. Varhelan perheellä oli tapana viettää viikonloppuisin aikaa Porissa, ja nyt sinne päästiin lähtemään jo perjantaina lauantain sijaan. – Se oli aivan fantastista, toteaa Maire Varhela. Se on ollut ehkä suurimpia asioita, mitä meille on tapahtunut.

Hilkka Nevala / PRIIMA