Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Itikkatutkija Juhani Itämies
 
Kategoriat:

Tutkija, intendentti Juhani Itämies Oulun yliopiston eläinmuseosta on omistanut elämänsä hyönteisille. Hänen itikkaennusteensa ovat herättäneet kohua ja nousseet jopa valtakunnan otsikoihin.

Itikkaennusteet

Juhani Itämies on antanut hyönteisennusteita lähinnä Oulun alueelle, mutta yhtenä vuonna niiden tulkittiinkin koskevan koko Suomen aluetta. Matkailujärjestäjät hermostuivat, että Itämies karkottaa turistit pois Lapista. Tappouhkauksiakin annettiin. Se riipaisi Juhani Itämiestä kovasti. Hän ei koskaan itse ajatellut, että ennusteet olisivat niin vakavamielisiä, että asia menisi näin pitkälle. Yleinen sana kuitenkin tyrmäsi matkailujärjestäjien kirjeen ja ajatuksen, ja Itämies sai paljon tukea ja sympatiaa median puolelta. Mutta ennustukset loppuivat siihen paikkaan.

Onnea klapeista

copyright YLE/videokuvaa

Klapikirves on yksi Itämiehen onnen lähteistä. Klapeja tehdessä saa olla ulkona ja ajatukset saa pyöriä rauhassa ihan jossakin muualla. Lisäksi saa jotain näkyvääkin aikaiseksi.

Hyönteiset ja ilmastonmuutos

Hyönteisten elämästä on vielä paljon selvitettävää. Esimerkiksi ympäristövaatimukset, minkä lämpötilan ne vaativat kehittyäkseen. Talven pakkaset, kesän lämpötilat, sademäärät, niistä ei tiedetä vielä oikeastaan mitään. Se olisi tärkeä tieto, jos peilataan sitä vaikka ympäristönmuutokseen.

copyright YLE/videokuvaa

Hyönteiset lisääntyvät nopeasti ja ne reagoivat hyvin pieniinkin ilmastonmuutoksiin. Niistä hyvinkin pian näkee muutoksen ja mihin suuntaan ollaan menossa.

Hyönteisiä ei kannata Itämiehen mukaan hävittää sukupuuttoon. Kukaan ei pysty sanomaan, mitä tapahtuisi, jos hyttyset hävitettäisiin kokonaan.

Eläkkeelle

copyright YLE/videokuvaa

Vuoden sisällä Juhani Itämies toivoo olevansa eläkkeellä. Silloin hän vihdoin pääsee kunnolla hyttysten pariin niitä keräilemään ja tutkimaan ilman byrokratian rasitetta ja ilman yliopistomaailman luomaa painetta. Näyttää siltä, ettei Itämiehelle valita jatkajaa ainakaan lähivuosina, ehkei koskaan. Se on tehnyt Itämiehen mielen murheelliseksi. Kokoelma ei jää ihan heitteille, mutta sen karttuminen lopahtaa tyystin.