Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Luopuva kauppias
 
Kategoriat:

Luopumista on monenlaista ja se voi olla kyseessä esimerkiksi silloin, kun isä siirtää perustamansa kaupan omalle pojalleen. PRIIMA tapasi keravalaiset Per-Olof ja Mikko Bäckströmin.

50 vuotta kauppa-alaa

Per-Olof Bäckström on pitkän linjan kauppa-ammattilainen, joka on kokenut suomalaisen kauppa-alan kaikki myllerrykset. Monien muiden entisten Spar-kauppiaiden tavoin Per-Olof liittyi muutama vuosi sitten M-Market -ketjuun. Keravan Saviolla sijaitsevaa liikettä on viime vuosien aikana voimalla saneerattu ja laajennettu. Vaikka isä Per-Olofia näkee kaupalla lähes päivittäin, hän on virallisesti ollut eläkkeellä viime helmikuusta lähtien.

Sukupolvenvaihdos on juridisesti prosessin puolivälissä. Kaupan ohjaimet ovat hitaasti, mutta varmasti siirtymässä Mikko-pojalle. - On mielekäs kuvio jatkaa isältä pojalle, Per-Olof Bäckström sanoo. Ei näitä laajennuksia varmaan muuten olisi tullut tehtyäkään. - Vaihtoehtojahan olisi tietysti ollut, sanoo Mikko. - Mutta tämä on luonteva siirtymä myös jatkajan näkökulmasta, kun näissä kekkereissä on kuitenkin ollut mukana leikki-ikäisestä lähtien.

copyright YLE/videokuvaa

Hiihtoa, tennistä ja matkoja

- Onhan se selvä, että kun tätä työtä on tehnyt kohta 50 vuotta ja siitä on tykännyt, niin ei muutos vapaaherraksi ihan tuosta vain käy, toteaa Per-Olof Bäcksröm. - Tekemisen puutetta ei onneksi tule. Ykkösprojektiksi tulee oman kunnon ylläpito. Löimme veljen kanssa vetoa, että hiihdämme ensi talvena jonkun kansanhiihdon. Tennistäkin olisi kiva pelata enemmän. Metsätöitä piisaa ja joku matkakin pitää silloin tällöin tehdä.

Kolmannen polven market?

copyright YLE/videokuvaa

Kun isä Per-Olof jää tenniskentälle hiomaan rystylyöntiään, Mikko-poika riisuu pipoa kauppaan tulleelta Aron-pojaltaan. Kohta 3-vuotias kauppiaanalku pääsee lempihommaansa ajelemaan trukilla myyntitavaroita oikeille paikoilleen.

Regina Rask / PRIIMA