Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Eija Wager - Italiasta Inkooseen
 
Kategoriat:

Eija Wagerille koti tarkoittaa rakkaita eläimiä ja luonnon läheisyyttä. Tämän kaiken saattoi siirtää Italian Alpeilta Inkooseen. Muuttokuormasta tuli kylläkin iso ja karvainen.

Kirjailija Eija Wager palasi vuosi sitten yli kolmenkymmenen Italian vuoden jälkeen Suomeen. Uusi koti löytyi Inkoosta, Mellangårdin tilalta.

Eijan jalat ovat nyt tukevasti kahdessa maassa. - Tavarat ovat vielä suurelta osin Italiassa ja käytännön asioita pitää hoitaa molemmissa kodeissa. Jos muistilista kehottaa soittamaan sähkömiehelle, pitää miettiä kilauttaako Stybbelle Inkooseen vai Fabiolle Italiaan, nauraa Eija.

Koti on perheen luona

copyright YLE/videokuvaa

Eijan perheeseen kuuluu tällä hetkellä kaksitoista karvaista ja nelijalkaista jäsentä. Hevonen, kolme aasia, neljä koiraa ja kissaa. - Perhettä ne ovat, sillä ne tuottavat vain kuluja! En ole rakentanut rajoja itseni ja niiden välille – kun ovi jäi auki, tuvassa seisoi hevonen ja aasi.

Eläinten muutto Italiasta Suomeen oli Eijalle välttämätöntä. Kaviolliset rytmittävät päivän ruokintoineen ja tallin puhdistamisineen. Koirat seuraavat emäntäänsä sisälle ja ulos. Joku neljästä kissasta asettuu syliin heti kun Eija istuu työpöytänsä ääreen. Rakkaitaan ei voinut jättää toiseen maahan.

Eläimet ja Eija muodostavat perheen, jossa lajirajoja ei tunneta. Aasi rapsuttaa koiraa ja pieni kissa leikittää valtavaa maremmankoiraa.

Pieni aasinvarsa Fede kuvaa Eijalle Suomessa alkanutta uutta elämänvaihetta. Elämä sopeutuu muuttuviin olosuhteisiin. Eläimet ovat opettaneet millainen on ihminen lajiolentona ja mitä on luontoyhteys. – Suurimmat onnenhetket koen tuntiessani olevani täydellisesti osa luontoa, Eija toteaa.

Vuorten yksinäisyydestä ihmisten luokse

copyright YLE/videokuvaa

Kotimaan vaihdos tarkoitti myös elämäntyylin muutosta. Alppikodin rauhaa ja yksinäisyyttä varjellut Eija on avannut Inkoon kotinsa ovet. Uusia ystäviä on löytynyt lähistöltä ja Mellangårdissa on tarkoitus järjestää kaikille avoimia tilaisuuksia. Maatilan pyörittäminen tarkoittaa myös totuttelua yrittäjän työhön.

Eijan työnkuva onkin varsin vaihteleva. Vuosikymmenet Italian kirjeenvaihtajana ovat ohi, eikä Inkoon kirjeenvaihtaja riitä ammatiksi. Työ kirjailijana ja kolumnistina jatkuu maatilalta käsin.

Elämäntavan muuttaminen ei ole Eijalle uutta. - Elämäni on aina rakentunut voimakkaista valinnoista. En jahkaile enkä analysoi vaan toimin. Tosin olen välillä maksanut koviakin hintoja oman tieni seuraamisesta.

Tiina Klemettilä / PRIIMA