Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Heidi Aho, tämän päivän martta
 
Kategoriat:

Helsinkiläinen Heidi Aho ei välttämättä vastaa perinteistä kuvaa martasta. Hän on viisikymppinen informaatikko, kauppatieteiden maisteri ja sinkku.

Kaupunkimartta

Kotitalousneuvontaa tekevä kansalaisjärjestö Marttaliitto perustettiin vuonna 1899. Alun perin toimittiin kaupungeissa ja sieltä toiminta levisi maaseudulle. Viime vuosina martat ovat jälleen aktivoituneet kaupungeissa.

- Ensimmäisen kerran olin yhteydessä Marttaliittoon jo parikymmentä vuotta sitten, Heidi Aho kertoo. - Jotenkin kuitenkin uskoin ihmisiä, jotka naureskelivat että marttatoiminta on kauhean vanhanaikaista ja tyhmää. Jokunen vuosi sitten aika oli kypsä sille, että perustimme Helsinkiin Herttoniemenrannan martat. Aluksi meitä oli viisi jäsentä, nyt meitä on nelisenkymmentä. Olemme hyvin sekalainen seurakunta, ikähaitari on kolmestakympistä seitsemäänkymppiin ja koulutustaustakin on hyvin vaihteleva. Meidän harrastuksemme ja tekemisemme ovat ihan normaaleja kaupunkilaisnaisten hommia. Opettelemme arjen taitoja, harrastamme kulttuuria ja kursseja, opettelemme ruuanlaittoa, säästämistä ja jätteiden käsittelyä niin kuin kaikissa kerrostaloissa pitää nykyisin tehdä.

Ei aina baanalla

copyright YLE/videokuvaa

- Jos joku ajattelee, että sinkuille koti ei ole niin tärkeä kuin perheellisille niin ei se ainakaan minun kohdallani pidä paikkansa, Heidi Aho sanoo riisuen saappaitaan viihtyisän asuntonsa eteisessä. - Eivät sinkut ole koko ajan baanalla tai matkoilla tai muuten elä ihan miten sattuu. Yksineläjille koti voi itse asiassa olla vielä tärkeämpi kuin perheellisille, koska koti jo itsessään muodostaa sen turvallisen ympäristön.

Postiluukusta on kolahtanut uusin Martta-lehti. Heidi noukkii sen ja selaa nopeasti läpi. Ilta kuluu muutenkin marttojen merkeissä, koska kohta on alkamassa Herttoniemenrannan marttojen kokous. Heidi vaihtaa päälleen marttojen sinisävyisen paidan ja alkaa viimeistellä omenapiirakkaa viemisiksi illan kokoukseen.

- On hirveän paljon ihmisiä, joille ihan se arjen pyörittäminen on vierasta tänä päivänä. Se, mitä aikaisemmat sukupolvet ennen opettivat on kaupungistumisen myötä hävinnyt. Marttojen tämän päivän tehtävä on olla opettamassa sitä hyvää arkea. Olemme myös aktivoituneet ympäristönsuojelussa, raha-asioiden hoidossa ja siinä, että yritämme levittää kansainvälistä vastuuntuntoa.

Yhdessäoloa ja salaattia

copyright YLE/videokuvaa

Herttoniemenrannan marttojen illan teema on vuoden vihannes salaatti. Kahvituksen jälkeen kuullaan luento eri salaattilajeista ja pöydissä kiertää salaattinippuja maistelussa.

- Ei meidän tarvitse olla mitään supernaisia, Heidi Aho sanoo. - En itsekään ole mikään supersiivooja. Riittää kun hoitaa arjen mallikkaasti, mutta ei sen asian kanssa silti kamalasti tarvitse nipottaa. Hän antaa nykymarttojen ajattelumaailmaa hyvän kuvastavan neuvon kaikille naisille, joiden joulupaniikki alkaa pikkuhiljaa nousta. - Jos et aio viettää jouluasi kaapissa sinun ei tarvitse siivota kaappeja ennen joulua.

Regina Rask / PRIIMA