Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Suomalaisten usko
 
Kategoriat:

Suomalaiset ovat uskossaan hyvin yhtenäinen joukko, jota parhaiten määrittävät sanat "kristitty" ja "suomalainen perusluterilainen". Näiden määreiden alle mahtuu toki monia yksilöllisiä tapoja toteuttaa omaa uskontoaan.

Eero Alén, Erkki Välimäki ja Paula Asikainen suhtautuvat uskontoon omilla tavoillaan. Alén liittyi äskettäin takaisin luterilaisen kirkon jäseneksi. Erkki Välimäki on helluntaiseurakunnan jäsen ja osallistuu aktiivisesti sen toimintaan. Paula Asikainen etsii uudenlaista henkisyyttä, mutta ei ole heittänyt kristinuskoa täysin romukoppaan.

Kirkko kuuluu arkeen

- Kirkko on suomalaisille tärkeä ja minä haluan olla siinä mukana, sanoo tamperelainen Eero Alén. Hän erosi aikoinaan kirkosta kirkollisverojen vuoksi, mutta palasi takaisin. Jumalanpalveluksissa hän käy verrattain usein. Muihin seurakunnan toimintoihin Alén osallistuu harvoin ja valikoiden.

Alén on keskivertosuomalaista aktiivisempi seurakuntalainen ja hän on tavanomaista enemmän kiinnostunut uskonasioista.

-Minulla on raamattu kotona ja luen siitä joka päivä muutaman kappaleen. Kirkon opeista Alén haluaa mainita vuorisaarnan ja rakkauden kaksoiskäskyn; rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi ja Jumalaa ennen kaikkea.

- Jos näitä pitää tukijalkanaan, niin eläisimme huomattavasti paremmassa maailmassa.

Seurakunta on tärkeä osa elämää

copyright YLE/videokuvaa

Tamperelainen Erkki Välimäki tuli uskoon 35 vuotta sitten helluntaiseurakunnassa. - Siitä pitäen olen viihtynyt tässä seurakunnassa. Välimäki kertoo olevansa viikottain mukana seurakunnan toiminnassa ja hän sanoo rukoilevansa ja lukevansa raamattua päivittäin.

- Usko ei ole tekemistä vaan Jumalan läsnäolon kokemista, hän kiteyttää oman uskonsa. Yksi seikka on minulle hyvin henkilökohtainen ja oma. Se on Jumalan armo.

Tähdet vaikuttavat ihmisen elämään

copyright YLE/videokuvaa

Paula Asikainen kertoo olevansa alkutaipaleella henkisyyden etsimisessä.

- Haluaisin löytää omat henkiset voimavarani ja keinot, jotka auttavat niiden löytämisessä, hän sanoo.
Paula Asikainen uskoo tähtien vaikuttavan ihmisten elämään ja hän opiskelee tarot-korttien tulkitsemista. Pieni lieriön muotoinen riipus antaa erikoisella tavallaan vastauksia arkipäivän kysymyksiin. Jokaisen päivän Asikainen aloittaa ja päättää muutaman minuutin mietiskelyllä.

Mietiskely ja muu henkisyyden tavoittelu on saanut Asikaisen löytämään itsestään mm. taiteellisuutta. Kirkkoon Asikainen suhtautuu kriittisesti.

- Heräsi epäilyjä, onko kirkko vain ihmisen hyväksi. Asikainen sanoo kristinuskon olevan kuitenkin henkisyyden tavoittelun perusta.

Mikko Määttälä / Priima

Kirkon tutkimuskeskus: Suomalaiset suhtautuvat uskontoon avarasti