Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Muistatko kun aerobic tuli Suomeen?
 
Kategoriat:

Uusi liikuntamuoti aerobic muutti 1980-luvun alussa liikuntasaleissa liikkeet, musiikin ja vaatteet, sekä nosti jumppaamisen ennennäkemättömään suosioon - myös televisiossa.

Iltajumppa-ohjelmalla (TV2) oli vuonna 1983 parhaimmillaan yli miljoona katsojaa. Jumppatytöt Anne Sällylä ja Eeva Luukkonen yhdistivät uutta aerobicvillitystä perinteiseen suomalaiseen voimisteluun. Moni liikkui mukana, ja moni sai silmäniloa uudentyyppisistä, kiiltävistä ja ihonmyötäisistä liikuntavaatteista.

- Suomeen tuli valtavat määrät videoita ja kirjallisuutta, joista aerobic levisi, muistelee toinen Iltajumpan tähdistä, liikunnanohjaaja YTM Anne Sällylä Tampereella. - Aerobicilla oli useita kehittäjiä mutta muodin siitä teki näyttelijä Jane Fonda. Annelle jopa valmistettiin Iltajumppaan samanlainen asu kuin Fondalla oli ”Jane Fonda opastaa” -kirjan kannessa.

copyright YLE/videokuvaa

Aerobic-muodin tunnuksista säärystimet, hikinauhat ja takapuolen vakoon katoava jumppapuku ovat kadonneet kuntoilijoiden kasseista, vain jumppakengät ovat jäänet käyttöön. Aerobiset liikkeet ja periaatteet sen sijaan löytää lähes joka jumpasta.

- Nykyaerobic on alkuaikoja monipuolisempaa ja sitä yhdistetään vaikkapa lattaritansseihin, päivittäin jumppatunteja vetävä Anne Sällylä toteaa. - Mutta liikkumisen rasittavuuden kannalta vanha tyyli saattoi olla tehokkaampaa.

Tiina Klemettilä / PRIIMA