Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Yritysjohtaja Esko Reinonpoika Alanko
 
Kategoriat:

Micromedia Oy:n hallituksen puheenjohtaja Esko Reinonpoika Alanko uskaltaa olla erilainen yritysjohtaja. Alanko uskoo arvopohjaiseen johtamiseen ja siihen, ettei ole koskaan liian vanha rokkaamaan.

Juuret ja arvot Kurikasta

Micromedia-yhtiön hallituksen puheen-johtaja Esko Reinonpoika Alanko on saanut rohkeuden erilaisuuteen syntymä-sijoiltaan Etelä-Pohjanmaan Kurikasta, jonne hänellä on edelleen vahvat yhteydet. "Sieltä olen saanut juuret ja arvot elämääni".

Alanko paiskoo keskusteluun rajuja mielipitetä mm. johtajien optioista tietäen, että hänen omissa piireissään nämä ajatukset eivät välttämättä ole kaikkien mieleen. Eipä silti, kyllä Alangon filosofioille on kysyntääkin: hän kulkee eri puolilla maata pitämässä vauhdikkaita esitelmiä eli "räppejä" niinkuin hän itse asian ilmaisee. Verkkosivuillaan Alanko mainostaa puhetilaisuuksiaan unohtumatttomiksi lavaesiintymisiksi. Turha vaatimattomuus ei lukeudu
Alangon pohjalaisiin luonteenominaisuuksiin.

"Hauska nähdä joskus köyhiäkin", hän saattaa heittää eteläpohjalaisittain esittäytyessään talossa käyvälle vieraalle.


Rokkimeininkiä johtamisessa

Alangon johtama helsinkiläinen MicroMedia Oy on markkinnin palveluyhtiö, joka työllistää puolisensataa työntekijää. Alangon moton "Never too old to rock and roll" mukaan hän ei ole koskaan liian vanha rokkaamaan. Hän soittaa kitaraa ja rokkaamiseen tarjoutuu tilaisuus vaikkapa yhtiön toimistossa, jossa on bändikamat ja soittokavereita.

Rokkimotto tarkoittaa Alangon mukaan myös asennetta elämään ja työhön. Tämän asenteen hän haluaa työntekijöidensäkin omaksuvan.


Työntekijät ovat yrityksen sielu
copyright YLE/videokuvaa

Keskustavasemmistolaiseksi tunnustautuva Alanko sanoo olevansa kapitalisti, joka vihaa kvartaalitaloutta ja johtajien ylisuuria optioita.

"Ymmärrän, että yrityksen täytyy tuottaa voittoa, mutta joku tolkku voiton tavoittelussa ja optioissa täytyy olla".

Alanko sanoo uskovansa arvopohjaiseen johtamiseen. "Yritys sinänsä ei ole mitään, vaan ihmiset luovat yrityksen sielun", Alanko esitelmöi. "Onneni lähde on luonnollisesti MicroMedian henkilökunta. Yrityksen tärkeintä omaisuutta ovat ihmiset, jotka siellä työskentelevät. Tämä omaisuus löytyy henkilökunnan korvien välistä ja sydämestä".

Työtä etsiville Alangolla on harvemmin esiin tuotu neuvo: työntekijän ei kannata mennä töihin sellaiseen yrityksen, jonka arvomaailma ei sovellu hänelle. "Väitän, että tänään ja tulevaisuudessa työnantaja ei valitse työntekijää, vaan työntekijä valitsee työnantajan".


Reservin kieltäytyjä

Alanko tunnustautuu hipiksi ja pasifistiksi. Armeijan hän on käynyt, mutta kertaus-harjoituksiin hän ei enää lähtenyt arvopohjaisista syistä. Nyt Alanko kutsuu itseään reservin kieltäytyjäksi. Tärkeitä idoleita hänelle ovat Urho Kekkonen ja Che Guevara, joiden suuret kuvat komeilevat Micromedian konttorin seinillä. "He olivat karismaattisia johtajia, joilla oli unelmia ja tavoitteita", Alanko tiivistää.


Mikko Määttälä/Priima