Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Toimitusjohtaja Vladimir Gusatinsky
 
Kategoriat:

Suomenvenäläisellä Vladimir Gusatinskyllä on juuret molemmin puolin rajaa. Hän eli nuoruutensa Moskovassa, mutta kävi armeijan Suomessa. Nyt hän työskentelee Spektr-lehden toimitusjohtajana.

Vladimir oli oli mukana perustamassa Suomeen suomenvenäläisille suunnattua Spektr-lehteä 10 vuotta sitten. Aluksi Spektr suunnattiin lähinnä venäläisille matkailijoille. Sittemmin lehden kohderyhmäksi on muodostunut yhä kasvava Suomen venäläisvähemmistö, ja lehden levikki on kasvanut.

Venäläinen lapsuus

Gusatinskyn suomalainen äiti muutti nuorena Moskovaan opiskelemaan, meni naimisiin venäläisen miehen kanssa ja jäi sinne kasvattamaan perhettä. Vladimir kävi koulut
Moskovassa, mutta muutti sen jälkeen Suomeen äitinsä ja siskonsa Eilinan kanssa.

Miesten koulun eli armeijan Vladimir kävi Suomessa. "Minulla on armeija-ajasta Karjalan Prikaatissa pelkästään hyviä muistoja, se oli sellainen elämänjakso, jonka muistaa ikuisesti", Vladimir kertoo.

copyright YLE/videokuvaa

Suomalainen perheenisä

Vladimir, Eilina ja heidän äitinsä työskentelevät kaikki Spektr -lehden toimituksessa. Vladimirin suurin onni on hänen perheensä. Oman vaimonsa hän tapasi verkossa - he olivat molemmat intohimoisia Backgammonin pelaajia ja pelasivat usein toisiaan vastaan, kunnes päättivät tavata vaimon kotimaassa Israelissa. Nyt pariskunnalla on pieni Ben-poika. Benistä kasvaa todellinen kosmopoliitti, hän puhuu jo nyt suomen lisäksi venäjää ja hepreaa.

"Toivon, että hän oppisi poimimaan rikkaudet eri kulttuureista ja että hän saisi varttua täällä Suomessa niin, että hänet koettaisiin aidoksi suomen kansalaiseksi."


Raja ja ennakkoluulot

"Venäläiset törmäävät Suomessa ennakkoluuloihin. Sodalla on yhä suuri vaikutus siihen, mitä venäläisistä ajatellaan. Minulla on puolet perheestä kärsinyt sodan oloista Venäjällä ja toinen puoli Suomessa. Ne on kauheita tapahtumia, mitä sodassa tapahtuu ja se täytyy ymmärtää, että molemmilla puolilla rajaa ihmiset kärsivät yhtä paljon", Vladimir muistuttaa.


Priima/Kirsi Markkanen