Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Muistatko, kun alushousut peittivät takapuolen?
 
Kategoriat:

Lohenpunaiset, pitkäpunttiset housut ja reilu paita koristeaplikaatiolla. Naisten ja tyttöjen yleisin alusasu lämmitti harteista puolireiteen ennen sukkahousujen aikaa.

Muistatko, kun alushousut peittivät takapuolen?

"Kerrasto on ihastuttava vaatekappale", tamperelainen, eläkkeellä oleva museoamanuenssi maisteri Leena Willberg toteaa ja jatkaa: "Asu on kaunis ja lämmin. Nykynuoret eivät varmaan ymmärrä, että sukkien ja liivien aikakaudella tarvittiin pitkäpunttiset housut reisiä peittämään."

Leena Willbergille aluskerrasto on tuttu omasta käytöstä sekä isoäidin ja äidin vaatekaapeista. "Sanoisin jopa, että mitä muita alusvaatteita olisi ollut, näitä oli kaikilla. Hihaton ja koristettu paita erotti naisten asut tyttösten pukimista. "

Kesäkäyttöön saatiin kevyemmät tekosilkkiset alusasut 1950-luvun vaiheilla, mutta pitkälahkeinen malli pysyi lähes samana. Kun sukkahousut alkoivat yleistyä 1960-luvulla alushousujen lahkeet lyhenivät. Pitkiä puntteja oli hankala työntää sukkahousujen sisään.copyright YLE/videokuvaa

Aikanaan "possuvaatteiksi" haukuttuja vaaleanpunaisia trikookerrastoja valmistetaan edelleen pieniä määriä. Monia viehättää lämmin ja pehmeä puuvillatrikoo materiaalina, ja kerraston mukana saa aimo annoksen nostalgiaa. Leena Willberg tunnustaa ylpeänä omistavansa klassiset vaaleanpunaiset pöksyt ja ottavansa ne käyttöön kylmien säiden tullessa.


Priima/Tiina Klemettilä