Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Muistatko, kun maskara oli kakussa?
 
Kategoriat:

Sylkäisy harjaan, tiukkaa hinkkausta maskarakakkuun ja paksu kerros väriä ripsille. Voilá! Kakkumaskara poistui meikkipusseista vasta 1970-luvun loppupuolella.

”Ensimmäiset varsinaiset maskarat kehitettiin 1920-luvulla, ja kakkumaskaraksi ne muotoutuivat kymmenen vuoden kuluessa. Sitä hiulattiinkin ripsiin liki viisikymmentä vuotta”, helsinkiläinen meikkaaja-maskeeraaja Tuija Luukkainen kertoo maskaroiden lyhyestä historiasta.

Kakkumaskara on nimensä mukaan värikakku. Samaan rasiaan pakataan irtoharja. Oikeaoppinen tapa käyttää väriä on kostuttaa harja vesihanan alla, harjata kakkua, ja viedä väri ripsiin. Varsin moni nainen hoiti kostuttamisen kuitenkin harjaan sylkäisemällä.

Ripsiväri oli, ja on yhä, suomalaisen naisen yleisin meikkituote. ”Meikissä tärkeintä oli 70-luvulla ripsiväri, ja sitä piti olla paljon, paljon, paljon, sellaiset hämähäkkiripset”, Tuija nauraa ja jatkaa: ”Harjaan sylkemistä perusteltiin juuri tällä – väristä tuli silloin muka paksumpaa. Ja levittäminen piti ehdottomasti tehdä suu ammollaan!”

Kakkumaskara katosi kaupoista lähes kokonaan useaksi vuosikymmeneksi. Vasta aivan viime aikoina muutama meikkivalmistaja on ottanut kakkumaskaran uudelleen valikoimaansa.


copyright YLE/videokuvaa

Priima/Tiina Klemettilä