Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Vaellusmatkalle Sloveniaan?
 
Kategoriat:

Patikointimatkailun suosio on nousussa. Moni suomalainen on ihastunut ensin Lapin vaellusreissuihin ja kimmokkeen saatuaan uskaltautunut kokeilemaan ulkomaisia kohteita. Slovenia on yksi uusista suosikeista.

Priima pääsi viime kesänä suomalais-ryhmän mukaan Slovenian luoteisosassa sijaitsevan Bohinj-järven alueelle tutustumaan patikkamatkailun saloihin.

Suomalaisen matkanjärjestäjän paketti sisälsi viisi ohjattua retkipäivää Triglavin kansallispuiston alueella sekä matkan päätteeksi kaksi kaupunkilomapäivää pääkaupungissa Ljubljanassa. Matkapäivineen kaikkiaan yhdeksän päivän reissun hinnaksi tuli noin 1000 euroa per henkilö. Hinta sisälsi lennot, bussikuljetukset, opastuksen vaelluksilla, puolihoidon luomuhotellissa ja ohjatun kävelykierroksen pääkaupungissa.


copyright YLE/videokuvaa

Peruskunto riittää

Kaikki tähän reissuun osallistujat olivat enemmän tai vähemmän aktiivisia liikkujia. Matkanjärjestäjä arvioi, että aivan tavallisella peruskunnolla kyllä pärjää, huippusuorituksia ei lomapatikointi vaadi. Ryhmä liikkuu aina hitaimman osallistujan tahtiin. Jos samaan ryhmään sattuisi mukaan merkittävästi erikuntoisia lomailijoita, ryhmä jaettaisiin useammalle oppaalle nopeammin ja hitaammin vaeltaviin.

Parissa päivässä ehtii saada kuvan Bohinjin alueen tarjonnasta, joka on varsin vaikuttava: vuoria, laaksoja, niittyjä, pikku kyliä ja kirkasvetinen järvi. Alueella voi toki liikkua ilman opastakin: hyvin merkityt patikointipolut lähtevät aivan hotellin tuntumasta.

Ilman opastusta ei joka paikkaan kuitenkaan ole menemistä - mitä ylemmäs vuorille etenee, sitä karummaksi ja hankalakulkuisemmaksi maasto käy. Mutta alhaalla laaksoissa ongelmia on tuskin odotettavissa.


Varusteita joka säähän

Retkivarustuksesta annettiin matkalaisille jo kotimaassa kunnon ohjeistus: hyvät vaelluskengät, patikointisukat, päiväretkille sopiva reppu ja tuulen/sateenkestävä vaellusasu ovat ehdottomat ja kevyemmät kamppeet eli mm. shortsit ja t-paidat tulevat myös tarpeeseen. Vesipullo on oltava aina matkassa ja myös aurinkolasit on hyvä ottaa matkaan mukaan.


copyright YLE/videokuvaa

Löhöily vs. aktiiviloma

Patikointimatkailu on erinomainen vaihtoehto löhölomailua kaihtaville. Pakettireissuunkin on mahdollista tehdä muutoksia ennakkoon sovittuihin retkiohjelmiin. Jos sää ei suosi vuorilla vaeltamista, aina löytyy kevyempiä vaihtoehtoja. Hellepäivänä mikään ei estä pysyttelemässä lähellä rantaa ja vilvoittavia vesiä. Reissulaisten mielestä porukassa tehtävien matkojen parasta antia on myös toisiin lomalaisiin tutustuminen ja yhteiset illanvietot hyvän ruuan äärellä.


Priima/Marjo Lundvall