Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Priima ryhtyi sijoittajaksi
 
Kategoriat:

Priima sijoitti 15 000 euroa osakkeisiin. Sijoittaminen alkoi epävarmana aikana, ja siksi salkun menestyksen seuraaminen on jännittävää ja kiintoisaa. Hyviä osinkoja lienee ainakin luvassa. Mitä muuta?

Kuinka suuren riskin sijoittaja ottaa, jos hän näinä epävarmoina pörssiaikoina sijoittaa osakkeisiin 15 000 euroa? Priima päätti kokeilla, vaikka kurssit heiluvat rajusti. Sijoituspäätös oli tosin helppo tehdä, koska Priima osti osakkeensa kuvitteellisesti eikä oikeita rahoja käytetty. Osakkeiden pörssi-menestyksen seuraaminen on kuitenkin hurjan jännittävää. Väliaikatietoja Priima kertoo viimeistään kevätkauden viimeisessä lähetyksessä 24. huhtikuuta.

Asiantuntijoiden mukaan pitkäaikainen osakesijoittaminen on ehdottomasti tuottavin säästämisen muoto. Suomessa onkin jo vajaat 800 000 osakkeita omistavaa yksityishenkilöä. Monet kuitenkin pelkäävät osakkeisiin sijoittamista. "Ihmiset eivät tunne osakesäästämistä. Siihen liittyviä riskejä pelätään ja jotkut ajattelevat myös verotusasioita", Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sirkka-Liisa Roine sanoo.copyright YLE/videokuvaa

Sijoittajaksi aikovan kannattaa perehtyä alan kirjallisuuteen. Pörssisäätiöltä saa aloittelijan oppaita ja yksittäisiin yhtiöihin perehtyminen sujuu hyvin verkon kautta tai lehtien taloussivuja seuraamalla. Viime viikkoina taloussivuilla on ollut uutisia pörssiyhtiöiden viime vuoden tilinpäätöksistä, jotka ovat luontevia tietolähteitä.

"Yksi ohjeeni on, että aina kannattaa sijoittaa sellaisten yhtiöiden osakkeisiin, jotka ymmärtää. Ymmärrystä voi pikkuhiljaa lisätä", Roine sanoo. Sirkka-Liisa Roineen mukaan sijoitusten ajoittamista ei kannata miettiä kovin pitkään. Ensi kosketuksen sijoitusmaailmaan voi ottaa kuivaharjoittelemalla kuten Priima tekee, mutta Roine suosittelee siirtymistä todelliseen sijoittamiseen jo lyhyen harjoittelun jälkeen.

Jos suora osakesijoittaminen hirvittää, niin silloin on mahdollista panostaa sijoitusrahastoihin. Ne aiheuttavat kuitenkin enemmän kustannuksia kuin pitkäaikainen osakesijoittaminen. Suora osakesijoittaminen on myös läpinäkyvämpää, koska sijoittaja tietää, millaisiin yhtiöihin hän on panostanut ja näin hänellä on mahdollisuus seurata vaikka päivittäin omien sijoitustensa menestymistä.

Tällä hetkellä asiantuntijat suosittelevat isojen ja vakavaraisten yhtiöiden osakkeiden ostamista. Priima osti 11. helmikuuta vuonna 2008 Metson, Keskon, Nordean, Neste Oilin ja Elisan osakkeita. Niihin upposi melko tasan 15 000 euroa. Salkku on osinkopainotteinen, ja levottoman pörssitalven valopilkku onkin ollut se, että monet yhtiöt jakavat mahtavat osingot omistajilleen.


Priima/Mikko Määttälä