Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Lähimatkailu piristää - ja halvalla!
 
Kategoriat:

Matkailu on mukavaa, ja matkalla olo on elämys. Eikä aina tarvitse edes mennä kauaksi - lähitienoillakin on nähtävää. Priima listasi pääkaupunkiseudulta kuusi kokemisen arvoista kohdetta.

Monet matkailijat saapuvat Helsinkiin junalla ja matkaa jatketaan asemalta perihelsinkiläisittäin ratikalla, ehkä bussilla tai kävellen. Moni kaupunkiin ensi kertaa saapunut haluaa kulkea asemalta kaupungille asematunnelin kautta. "Se on vähän kuin kaupunki kaupungin alla", opas Sofia Gustafsson kertoo kaupunkimatkailusta.


Perinteistä nähtävää

Sofian oma ehdoton suosikkipaikka on Suomenlinna, minne hän veisi myös Helsinkiin vierailemaan tulevat ystävänsäkin. Lisäksi hän pitää erityisesti design-korttelien tunnelmasta. Oppaamme tunnustautuu myös pubi-ihmiseksi, joten design-kortteli tarjoaa myös tähän matkailunnälkään ruokaa.


Formulaa ja grilliruokaa Mikan tyyliin

Helsingissä ja sen ympäristökaupungeissa on helppo myös huvitella ja syödä hyvin. Vantaalaisen Allun Grillin asiakaskunta on selvästi autourheiluorientoitunutta. Eikä vähiten siksi, että kyseessä on Mika Häkkisen ensimmäinen sponsori ja pitkällinen autourheilun taustavaikuttaja.

Allu Kotilainen sanoo, että heillä käy F1-faneja oikeastaan kaikkialta maailmasta. Häkä-specialin käyvät syömässä niin japanilaiset kuin ruotsalaisetkin Mika-fanit. Allu muistuttaa, että tuo pihvi syödään tietysti juuri sellaisena kuin Mikakin sen haluaa syödä. Eikä sitä koskaan tiedä, vaikka Mika piipahtaisi paikalla.


copyright YLE/videokuvaa

Karaokea starojen kanssa

Formula-ilmapiiristä voi sitten suunnistaa vaikka Pata-Ässään, Suomen ehkä maineikkaampaan karaokeravintolaan. Tunnelma Pata-Ässässä on rento ja tuttavallinen. "Meillä ei ole kahta jonoa, eikä täällä erotella ihmisiä sen mukaan kuinka julkkiksia tai tuntemattomia he ovat, ravintolapäällikkö Pekka Kettunen vakuuttaa.

Karaoke on todellakin melkein kuin kansallisurheilua: Kettunen kertoo, että esimerkiksi edellisenä iltana oli tullut kaksi kaverusta taksilla Outokummusta laulamaan muutaman kappaleen ja ottamaan parit tuopit. Sen jälkeen he palasivat takaisin Outokumpuun - taksilla tietysti. Eräs ravintolan erityispiirteistä on, että se kerää lähes joka ilta myös maamme kuuluisimpia iskelmä- ja rocktähtiä laulamaan.


Yöpalalle ministerien matkassa

Ääni käheänä ja viihteen alttarilla kaikkensa antaneena suunnistaa urhea kaupunkituristi illan (tai yön) viimeiselle nähtävyydelle, Jaskan Grillille, Eduskuntatalon taakse. Myyjä Aliisa Karhumäki kertoo, että ihmiset haluavat sapuskan lisäksi nähdä kuuluisuuksia, joita kuulemma poikkeaa joka yö tilaamassa esimerkiksi ”Teekkarin erikoista”. Jaskan Grilli onkin paikka, jossa voi bongata ministereitä ja muita silmäätekeviä jopa useammin yöaikaan kuin kaupungin ravintoloissa. Aliisan mukaan grillin erikoinen maine on huomattu myös ulkomailla, sillä grilliä on kuvattu niin puolalaiseen matkailuaviisiin kuin englantilaiseen lyhytelokuvaankin.


Priima/Esa Viherä