Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Kesäteatterimies Seppo Holttinen
 
Kategoriat:

Suomalaiset ovat kesäteatterin katsojina luvattua kansaa. Minkälainen on mies, joka on kirjoittanut 16 kesäteatterinäytelmää? Seppo Holttinen kertoo.

Vaikka Suomen kesä on lyhyt ja usein vielä sateinenkin, kulttuurin harrastamista se ei haittaa. Melkein kylässä kuin kylässä on jo oma kesäteatteri. Yksi vakiintuneimmista on Pirttikosken kesäteatteri Kanta-Hämeessä, Kalvolan pitäjässä. Sen taustavaikuttaja on maitotilallinen Seppo Holttinen, kylän oma poika, joka tällä hetkellä kirjoittaa 17. näytelmää kylän kesäteatterille.

"Täällä Kalvolassa järjestetään aina neljän vuoden välein Kalvola-päivät", Seppo kertoo. "Sinne jokainen kyläkunta on vuorollaan järjestänyt ohjelman. Kokouksessa tulin tokaisseeksi, että jos te tulette näyttelemään, niin aina minä yhden näytelmän kirjoitan. Siitä se lähti, 15 vuotta sitten."


Nurisija Nuutisen Näivettymistauti

Nurisija Nuutisen Näivettymistauti on työn alla oleva ensi kesän näytelmä. Se kertoo miehestä, joka on syntynyt takapuoli edellä ja käyttäytyy sen mukaisesti. "Eiköhän siitä taas aikamoinen soppa saada aikaiseksi", Seppo ounastelee.

Tasainen lumisade täplittää maisemaa. Autiolla kesäteatterilla on vaikea uskoa, että muutaman kuukauden päästä se on täynnä väkeä ja naurua. Mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät, väkeä riittää paitsi katsomoon myös näyttämölle.

"Se on jotenkin sisäänrakennettu meihin suomalaisiin, että kesäteatterissa on lupa vähän revitellä ja irrotella. Monta kertaa ammattilaiset sanovat, että se on vaan semmoista puskateatteria, mutta palautteesta päätellen se voi olla katsojille koskettavakin kokemus. Meidän kesäteatterissa on naurettu, mutta luulen että on siellä itkettykin."


copyright YLE/videokuvaa

Eurolandian evakot ja Lemmen liiterit

Ideoita ja juonenkulkuja Seppo kehittelee vuoden mittaan navettatöissä ja metsätöissä. Välillä on tullut pieniä vahinkojakin, kun mieli on seikkaillut Hyyskämaalarissa, Rennosti rupsahtaneissa tai Lemmen liiterissä. Viimeksi mainittu rikkoi aikanaan katsojaennätyksen - yli 2500 katsojaa. "Heikostihan nämä hommat yhteen sopii, mutta olen aina ajatellut, että heinänteko on niitä pieniä asioita, kesäteatteri on se suuri."


Priima/Regina Rask