Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Kalevi Nurmela - kontaktiohjelmien konkari
 
Kategoriat:

Kalevi Nurmelan ääni on tuttu Kansanradion ja maakuntaradioiden kontaktiohjelmien kuuntelijoille. Hän soittaa aina, kun asiaa ilmenee ja näin tapahtuu usein. Nurmela on myös ahkera mielipidesivujen kirjoittaja.

Kokkolalainen Kalevi Nurmela aloitti mielipidevaikuttamisen 60-luvun loppupuolella, kun hän oli mukana ay- toiminnassa Outokummun tehtailla.
Ay-liikkeen toimintamallit eivät miellyttäneet häntä. "Johtajat olivat johtajia ja tekivät toisin kuin kenttä. Tämä sytytti jonkinlaisen kipinän", Nurmela muistelee. Radion kontaktiohjelmissa on Nurmelan mielestä ruodittavina usein vähäpätöisikäkin asioita. Hän itse puuttuu mieluiten ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. "Minulta löytyy niihin aina vastaus".

Nurmela ammentaa tärkeitä taustatietoja kirjastosta ja sanomalehdistä. Paikallisen Keskipohjanmaa-lehden lisäksi kotiin tulee mm. Tiedonantaja. Nyt Nurmelaa risoo erityisesti keskustelu öljystä ja sen hinnasta. Hän lämmittää öljyllä Kokkolan Ykspihlajassa sijaitsevan omakotitalonsa. "Aivan kuin olisi suuri rikollinen kun lämmittää talonsa öljyllä", hän puuskahtaa.

copyright YLE/videokuvaa

Ankarana EU:n vastustajana monet Nurmelan puhelinsoitoista ja kirjoituksista liittyvät Suomen jäsenyyteen. Hän muistelee ennen jäsenyyttä annettuja lupauksia Suomeen saatavista pääomista ja uusista työpaikoista. "Meitä narutettiin. Raha vietiin ilman kansanäänestystä. Pääomat ovat lähteneet ja työpaikat menneet. Kävi juuri kuten me EU- kriittiset ennustimme."

Nurmela muistelee laajamittaisen mielipidevaikuttamisensa erikoisia puolia. Kerran joku Etelä-Pohjanmaan maakuntaradion kuuntelija teki poliisille ilmoituksen mellakkaan kiihottamisesta, kun Nurmela oli puolustanut mielenosoituksia. Hän joutui poliisin kuulusteluun, mutta asia kuivui siihen.

Vuonna 2001 Nurmela haki kurillaan Suomen Pankin johtokunnan jäsenen paikkaa. "Panin sinne virallisen anomuksen, että olen käytettävissä". Keskipohjanmaa-lehti järjesti hakijoiden kesken nettiäänestyksen, ja Nurmela voitti selvästi Esko Ahon ja Ilkka Kanervan. Hän sai 53 prosenttia äänistä. Nurmelan hakemus sai asiallisen käsittelyn ja sittemmin pääkaupungista saapui kirje, jossa kohteliaasti kiitettiin kiinnostuksesta. Valinta ei tällä kertaa osunut kohdalle, mutta ei osunut Esko Aholla eikä Ilkka Kanervallakaan.


Priima/Mikko Määttälä