Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Sodankylän elokuvamies Sami Salin
 
Kategoriat:

Sami Salin omistaa yhdessä veljensä kanssa Sodankylän elokuvajuhlista tutun elokuvateatteri Lapinsuun. Kun veli muutti etelään, Sami palasi perheineen pohjoiseen jatkamaan yritystä. Nyt Elokuvateatteri Lapinsuussa näytetään elokuvia jo kolmannessa polvessa.

Leivänajoa leipätyöksi

Kun perheessä on kuusi henkeä, elokuvabisnes ei ihan leiväksi riitä. Päätyönään Sami ajaa leipää Sodankylästä Ivaloon viitenä päivänä viikossa. Matkaa kertyy päivittäin 320 km. Illalla on sitten elokuvanäytösten vuoro. Elokuvat merkitsevät Samille lähinnä perinteen jatkamista. Filmihulluksi hän ei tunnustaudu, ja teatterin tulevaisuus mietityttää jatkuvasti: "Hiljaista se on tänä päivänä tällä perällä. Mutta aina on toivetta paremmasta ja toivotaan että yleisömäärä kasvaa."copyright YLE/videokuvaa

Onni on päästä liikkumaan

Salinin onni koostuu perheestä ja asuntoautosta. "Sillä pääsee koko perhe liikkumaan ja kulkemaan pitkin ja poikin Suomea ja sukulaisiin", Sami kertoo.

Legendaarinen elokuvateatteri

Samin isoisä perusti elokuvateatterin vuonna 1948 yhdessä Olavi Laakson kanssa. Alkuperäinen teatterirakennus on edelleen pystyssä, ja löytyy toiselta puolen katua. Teatterin legandaarisuus on perua siitä, että teatterissa on järjestetty kuuluisia Sodankylän Elokuvafestivaaleja yli 20 vuoden ajan. Jokaiselta vuodelta on elokuvateatterin seinällä juliste silloisen tähtivierasohjaajan nimikirjotuksin varustettuna.

"Paikka voi olla jonkun filmihullunkin pyhiivaelluskohde", Sami toteaa. Hän kutsuu kaikki katsomaan, millaiset "pöminät" elokuvateatterissa on aina viikko ennen juhannusta.


Priima/Hilkka Nevala