Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Asumisen unelma
 
Kategoriat:

Suomalainen unelma-asunto on omakotitalo luonnon keskellä. Ihanteen tavoittelua haittaa nykyään rahapulan lisäksi tieto haja-asumisen ympäristöhaitoista.

"Kysyimme 8000 suomalaiselta parasta tapaa asua, ja omakotitalo oli selvä voittaja", Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Risto Kyhälä kertoo. Kaupunkitutkija Kaarin Taipaleen käsitys on toinen: "Se on galluphysteriaa. Haave omakotitalosta on enemmänkin unelmaa hyvästä elämästä kuin todellinen käsitys siitä, miten ihmisen on mukava asua."

Kaikki rakastavat luontoa

Huoneistokeskuksen tutkimuksen mukaan koti halutaan nykyään kauemmaksi keskustasta. Talo rakennetaan luonnonhelmaan, ja pitkä työmatka tehdään omalla autolla. Ympäristöystävällisyys kiinnostaa, jos se säästää rahaa eikä tuota vaivaa.

"Asumisen kokonaiskustannukset nousivat ensimmäistä kertaa esille. Risto Kyhälän mukaan lämmityksessä ollaan valmiita panostamaan esimerkiksi vähän saastuttavaan maalämpöpumppuun, jos se ajan mittaan tulee muita vaihtoehtoja halvemmaksi."

Innostus asua luonnon keskellä koituu kaupunkitutkijan mielestä luonnon tuhoksi. "Luonnon ystävän pitää ajatella asumisen seurauksia. Pitkän työmatkan hiilidioksisipäästö on suuri. Lisäksi yhteiskunnan pitää järjestää haja-asutusalueelle terveydenhuolto, koulut, palvelut, sähköt ja vesihuolto - se on valtava rakenteellinen satsaus."



copyright YLE/videokuvaa

Todellisuus unelmien ja järkiratkaisujen välissä

Rakennusurakoitsija Taisto Partanen Askolasta rakentaa koteja työkseen. Oma talo valmistui viitisen vuotta sitten. "Ostin mettäpalan, kaatelin tukit ja sahasin laudat taloa varten. Sahanpurutkin säästettiin ja laitettiin eristeiksi, sen verran tämä on ekotalo."

Koti piti ehdottomasti saada erikseen naapureista. "Tästä on 400 metriä lähimpään naapuriin pellon yli. Tuolla asutuskeskuksessahan ollaan niin lähekkäin, että lumet tippuu toisen rappusille."

Muiden talohankkeissa rajat asettaa Taiston mielestä raha. "Nuoret tulee ja sanoo, että tämmönen ja tämmönen pitäis tehdä – mutta kustannusarvio saa uusiin ajatuksiin. Eniten rakennetaan semmosta 120-140 neliön taloja puusta. Takka tulee kaikkiin, muuten ei luksusta laiteta."



copyright YLE/videokuvaa

Asumisen tulevaisuuden määrää raha

Ympäristöpolitiikassa käytetään aiheuttaja maksaa -periaatetta. Kaupunkitutkija Kaarin Taipale on valmis soveltamaan käytäntöä myös asumiseen. "Olisi ehkä syytä tarkastella mitä kustanuksia yhteiseen kassaan koituu siitä, että joku asuu omakotitalossa."

Unelmissa asumiseen on varaa panostaa

Huoneistokeskuksen kyselyn mukaan tulevaisuuden talo on yksilöllinen, ja tuo juhlaa arjen keskelle. Ylelliset saunaosastot, kuntosalit ja takkahuoneet tulevat pieniinkin taloihin. Yhä enemmän satsataan myös ystävien kestitsemiseen viihtyisässä keittiön ja oleskelutilojen yhdistelmässä. Aika näyttää.


Tiina Klemettilä / Priima