Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Kotikatu-fani Merja Lahtinen sarjan kulisseissa
 
Kategoriat:

Merja Lahtinen on katsonut lähes jokaisen YLE TV1:n lähettämän Kotikatu-jakson vuodesta 1997 alkaen. Hän jäi sarjan koukkuun heti. "Se vain tuntui siltä, että tätä minä haluan katsoa", hän kiteyttää.

KIERROS KOTIKADULLA

Merja pääsi vierailemaan Kotikadun studioille Helsingin Pasilaan. "Koko päivä oli semmoista odotusta ja jännitystä. Ja se oli todella jännittävää, mitä sain sitten nähdä", hän kuvailee. Sarjan apulaistuottaja ja näyttelijä Janne Virtanen oli Merjaa vastassa, ja toimi myös kierroksella oppaana.


copyright YLE/videokuvaaANITTA MASKISSA JA PALJON MUUTA

Kierros alkoi Kotikadun puvustosta, jonka Merja kertoi olevan kuin kirpputori. Maskissa oli Anitta Niemi, jota valmisteltiin pian alkamassa oleviin kuvauksiin. Merja kuvaili Anittan olleen ihan tavallinen ja tuttu, aivan kuin "henkilö, jota voisin tervehtiä vaikka ostoskeskuksessa".

Merja tapasi myös jakson ohjaajan Juha Rosman ja pääsi seuraamaan kohtauksen harjoituksia studiossa. Merja yllättyi siitä, kuinka osa kuvataan pieninä palasina, eikä näyttelijän tarvinnutkaan opetella kovin pitkiä vuorosanoja ulkoa. "Ei tarvittukaan kuiskaajaa!" Merja tuumi hymyillen.

Merjaan teki vaikutuksen nähdä koko studioalue ylhäältä päin. Suoraan silmien alla levittäytyivät Kotikadun
asukkaiden kodit ilman kattoja. Ihmetystä aiheuttivat myös ns. fondit, jotka valaistuna ja oikein kuvattuina saavat asuntojen ikkunoista näkyvät maisemat näyttämään oikeilta. Myös Wanhan Bensiksen löytyminen Pasilan studioilta oli yllätys Merjalle.

TUNTEITA JA KOHTALOITA

Merjan mielestä parasta sarjassa ovat tunteita herättävät tapahtumat ja hahmot. Hänellä ei ole suosikkihahmoa, mutta jotkut tapahtumat ovat tehneet vaikutuksen. "Lauran edesottamuset ja kamppailu Kimmon sairauden kanssa ovat olleet liikuttavaa seurattavaa." Hauskana Merja pitää Onnia, jonka ulosanti on niin hauskaa "ettei sitä voi nauramatta katsoa".

"Hyvä juttu on myös se, että kun jaksossa on jotain surullista, niin vastapainona tulee myös aina jotain hauskaa", Merja kertoo. Myös se, ettei sarja ole väkivaltainen ja että sen parissa ei tarvitse liikaa jännittää viehättää Merjaa.


OMAA AIKAA KIIREEN KESKELLÄ

Merja mielestä jäämällä "koukkuun" hän on sallinut itselleen omaa aikaa. Ja mikä parasta, perhe suo sen hänelle. Kotikadun aikaan kukaan ei kysele mitään erityistä, ja jos jaksossa on jotain liikuttavaa, nuorimmainen voi tuoda nenäliinan äidilleen. Tänäkin torstaina Merja ottaa kupin teetä ja nauttii lempisarjastaan.


Priima/Hilkka Nevala