Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Muotokuvassa riistapastori Petri Huhta
 
Kategoriat:

Ei, riistapastori ei saarnaa riistalle, vaan riistasta. Petri Huhdan onni on luonnossa, puhtaan ruoan alkulähteillä, pohjoisen metsissä varvuista, marjoista ja jäkälistä elävien riistaeläinten kotikonnuilla.

PUHUU KUIN PASTORI

Petri Huhta kertoo saaneensa Riistapastori-nimityksen sattumalta. "Sain pitää 15 minuutin puheen eräässä tilaisuudessa. Puhe kesti kuitenkin yli puoli tuntia, jolloin yleisön joukosta nousi vanha poromies ja sanoi, että tuohan puhuu aivan kuin pastori”, Petri muistelee.

Työkseen riistatuotteita ravintoloille myyvä Huhta kokeekin riistan puolesta puhumisen olevan erityisen tärkeää. ”Huomasin, että suomalaiset eivät oikein tunne riistaa ja sen hyödyntämistä ruokapöydässä”, Riistapastori toteaa. Varsinkin kokit ja keittiömestarit ovat olleet kiinnostuneita riista-asioista. Huhta kertoo, että yhteistyö mm. Suomen kokkimaajoukkueen kanssa on antanut paljon.

KUTSUMUSHOMMA

”Hyvinkin lyhyen ajan jälkeen huomasin, että tässä on erittäin paljon tekemistä ja tämä herättää kiinnostusta etenkin kokkien ammattikunnassa." Riistapastori sanoo, että juuri muiden ihmisten osoittama kiinnostus sytytti hänet. Varsinkin ruoan ja pohjoisen ihmisten aitous viehättävät Huhtaa, joka on itsekin syntyjään pohjoisen miehiä. ”Ennen kaikkea se suomalaisuus ja ehkä myös skandinaavisuus, täältä pohjoisesta olevat raaka-aineet. Ne ovat minulle hyvinkin lähellä sydäntä", Petri toteaa.

copyright YLE/videokuvaa

RUOKAKULTTUURISHOKKI?

Ihan shokiksi ei riistapastori muotoilisi Pellosta Helsinkiin muuttamisen aiheuttamaa tunnetta, mutta hänen mukaansa etelän ja pohjoisen ruokatottumuksissa on eroja. ”Tänä päivänä syödään hienosti, ns. finedining-ravintoloissa, mutta joka paikassa ei löydy enää perunaa, vaan liha ja lisukkeet, juurekset, on fiinisti laitettu lautaselle”,pastori täräyttää. Pohjoisessa taas on perunaa ja leipää jokaisella aterialla, joka on - totta kai - valmistettu voita, kermaa ja suolaa säästämättä. Siinä ovat suurimmat erot Huhdan mukaan.

Ruokaa enemmän hän suree etelänsuomalaisten kiirettä. ”Jos vaikka metro menee nokan edestä tai ratikka, niin seuraava tullee kuitenkin 6 minuutin päästä. Alkaa kova soittelu ja tekstiviestien lähettely kavereille. Täällä pohjoisessa, jos et kerkeä linja-autoon tässä niin, sehän mennee huomenna taas uudestaan. Kiire näkyy myös ruokapöydässä. Puoli- ja täysvalmisteet ruoka-aineet markettien tiskeissä kertovat omaa kieltään suomalaisesta ruokakulttuurista tänä päivänä. Se on surullista", Petri Huhta murehtii. ”Minä uskon, että turha kiireys on itse aiheutettua."


LUONTOIHMINEN

Riistapastori on itse luontoihminen. Hän kertoo nauttivansa päästessään pois Helsingistä ja sen kiireestä. ”Kyllä täällä silmä lepää ja matkapuhelin on pantu pois päältä… kyllä täällä luonnon äärellä on mukava olla", hän päättää.


Priima/Esa Viherä