Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Kypsät ladyt muodostelmashowtanssin SM-kisoissa
 
Kategoriat:

Disco- ja showtanssin Suomen mestaruuskilpailuissa on tähän mennessä tavattu vain nuoria ja nuoria aikuisia. Nyt ensimmäistä kertaa nähtiin kisa-areenalla myös kypsissä kymmenissä olevia leidejä.

Muodostelmashowtanssin SM-kilpailuihin, 36-59 –vuotiaiden sarjaan, osallistui (näin ensimmäisellä kerralla) kolme joukkuetta – kaksi Helsingistä ja yksi ryhmä Vaasasta.

Kolme ladya helsinkiläisjoukkueista, Pirjo Laakkonen, Sari Toiviainen ja Anneli Niskanen kiteyttävät, koko 40-henkisen porukan mielipiteen kisoihin osallistumisesta yhteen lauseeseen: ”Kun tällainen mahdollisuus tarjotaan, että yli 36-vuotiaatkin voivat osallistua Suomen mestaruuskisoihin, niin ei kait sellaisesta voi kieltäytyä.”

Helsinkiläisryhmien ohjaaja ja koreografi Marco Bjurströmin mielestä keski-ikäisten SM-kilpailuun osallistumismahdollisuus on hauska lisä varsinaiselle tanssin harrastamiselle. "Tärkeintä on, että on harrastusmahdollisuuksia ja tiloja, missä voi päästä toteuttamaan itseään ja pääsää irti arjesta."

Marco Bjurströmin mukaan hänen molemmat ryhmänsä ovat pystyneet ihailtavan paljon irrottamaan aikaansa kisaprojektille. Hänen viestinsä muille kypsissä kymmenissä oleville, kisoista haaveleville aikuisille onkin: "Niin kauan kuin kilpailuihin valmistautuminen ja osallistuminen tuntuu hauskalta ja se ei stressaa liikaa, niin silloin kisaprojekti on positiivinen asia ja siihen kannattaa lähteä mukaan."

Sunnuntaina 6.4. kilpailupaikalla Töölön kisahallissa on jännittynyt ja odottava tunnelma. Nuorten kisaajien ja keski-ikäisten jännittämisellä on kuitenkin selkeä ero – kypsät leidit ottavat jännittämisensä huomattavasti nuoria kollegojaan rennommin. He nauravat paljon ja ovat ”aivan intoina”. Syykin lienee selvä – nuorilla on paljon pelissä, sillä heistä moni haaveilee tanssijan urasta. Sen sijaan kypsät leidimme ovat uransa jo luoneet ja näin kisankin voi ottaa vähän rennommin.


copyright YLE/videokuvaa


Kisahetki lähestyy ja on aika ottaa selvää, miten tuomarit näihin keski-ikäisiin upeisiin naisiin suhtautuvat. Tanssii tähtien kanssa –ohjelmasta tutuksi tullut tanssituomari Merja Satulehto on yksi 36-59 –vuotiaita arvosteleva tuomari. Hänen mielestään kypsien aikuisten kilpasarjan tuominen showtanssin SM-kilpailuihin on ihastuttava lisä.

Mutta millaiset ovat arvostelukriteerit, kun kypsien leidien suoritusta arvioidaan? Poikkeavatko ne jotenkin nuorten arvostelusta? "Eivät arvostelukriteerit varsinaisesti poikkea näiden eri ikäsarjojen välillä. Joka tapauksessa tuomari seuraa, että kuinka hyvin koreografia sopii tasolle, kuinka hyvin asia on sisäistetty, miten se esitetään, millainen on ryhmäenergia ja niin eteenpäin", Merja valistaa.

Sari, Anneli ja Pirjo uskovat kisapäivänä kaiken menevän nappiin, ja kun 36-59 -vuotiaat kutsutaan esiintymään, nousee valtava meteli kisahallissa – kypsät leidimme ovat hillitön suksee jo ennen esiintymistään. ”Uhanalaiset naisemme” ihanissa asuissaan ja meikeissään, ”Hairspray-mimmimme” suihkumyssyissään ja bilemekoissaan ja vaasalaiset kaunottaret saavat hillittömät aplodivyöryt päättäessään tanssinsa kukin ryhmä vuorollaan.

Ja kaikki todellakin menee nappiin: Jade Rythym Sistersin esitys pokkaa pronssia, vaasalaiset saavat hopeaa ja suihkumyssypäisten Sparkling Jade Ladies –ryhmä voittaa Suomen mestaruuden. Riemu on katossa, ja hopea- ja pronssisijat saaneet naiset ryntäävät onnittelemaan voittajia leveä hymy huulillaan. Ilo näyttää olevan aitoa ja kollektiivista niin omien kuin muidenkin ryhmien puolesta.


Priima/Taina Tervo