Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Rakas koira
 
Kategoriat:

Joka viidennessä suomalaiskodissa asuu lemmikkikoira. Kaikkiaan karvaisia kavereita on yli 600 000. Suosion syy on tuttu - koira on omistajien mukaan todellakin ihmisen paras ystävä.

Pienet koirat ja harrastuskoirat ovat saavuttamassa suosiossa perinteisesti yleisimpiä metsästyskoiria. Seurakoirien suosio selittyy koiraharrastuksen leviämisellä maaseudulta kaupunkiin.

Suosituimpia koiraharrastuksia ovat ketteryyskilpailu eli agility, tottelevaisuuskoulutus ja erilaiset palveluskoiratehtävät. Myös koiranäyttelyjen määrä on lisääntynyt, niitä järjestetään vuosittain noin kolmesataa.


TERVEYSVAIKUTTEINEN ELÄIN

copyright YLE/videokuvaa Suomen Sydänliiton terveyspalvelupäällikkö Ulla-Riitta Penttilä on vannoutunut koiraihminen. Perheeseen on juuri hankittu järjestyksessä neljäs koira, yhdeksän-viikkoinen labradorinnoutajan pentu Skotti. Pentu on kiva kaveri, ja Ulla-Riitan mukaan myös terveysvaikutteinen.

”Minua hämmästyttää, että vaikka koira on ollut satoja vuosia ihmisen kumppani, sen terveydellistä vaikutusta ihmiseen on tutkittu vain vähän. Se jo tiedetään, että sydäninfarktin kokeneet paranevat nopeammin, jos heillä on koira.”

Tutkimusten mukaan lemmikin läsnäolo laskee verenpainetta ja kolesteroliarvoja. Koira aiheuttaa omistajalleen juuri sopivasti säännöllistä ja kohtuullista liikuntaa.


copyright YLE/videokuvaa


KOIRA YHDISTÄÄ IHMISIÄ

Fyysisen kunnon kohenemisen lisäksi koirilla on selvä vaikutus ihmisten henkiseen hyvinvointiin.

Villakoiraharrastaja Ulla Ylästö rakastaa koirien kanssa puuhailua, jo niiden touhujen katseleminen rentouttaa. Ja koirat tuovat ihmiset yhteen. ”Ulkona käydään kolme kertaa päivässä, ja aina tulee juteltua muiden koiranomistajien kanssa. Toisten kanssa tutustutaan paremmin, ja autellaan koirien hoidossa.”

Yhteisöllisyyttä löytyy myös isojen koirien kanssa harrastavien keskuudesta. Hovawart-koiren kouluttaja Tarja Hyvösen vapaa-aika kuluu koirapuuhissa. ”Koulutuskentällä on aina paljon kavereita, siellä todella verkostoituu. Yhdessä koetaan onnistumisia, nauretaan ja koulutetaan.”


copyright YLE/videokuvaa


Samalla linjalla on myös terveyspäällikkö Ulla-Riitta Penttilä. ”Koiranomistaja ei välttämättä tunne naapureitaan nimeltä, mutta tietää minkä koiran emäntiä tai isäntiä he ovat. Koira on sosiaalista liimaa ihmisten välillä ”

Tunneside koiraan on vahva. Nelijalkainen perheenjäsen saa osakseen rakkautta, ja se koetaan kumppaniksi. Moni on itkenyt murheitaan karvaista kylkeä vasten. Elämä koetaan onnellisemmaksi kun sen jakaa koiran kanssa.


Priima/Tiina Klemettilä