Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Viisikymppiset: Urheiluhullu Hemo Bensky
 
Kategoriat:

Viisikymppiset-sarjan päättää espoolainen Hemo Bensky. Hän määrittelee itsensä urheiluhulluksi, joka voisi harrastaa liikuntaa kahdeksana iltana viikossa. Perheen ja juutalaisuuden lisäksi elämän tärkeitä asioita ovat golf, HIFK, Chelsea - ja Mannerheim.

Hemo Benskyn isoisä tuli Suomeen 1900-luvun alkupuolella Venäjältä. Isoisä toimi sotilaana tsaarin armeijassa ja tapana oli, että palvelusajan loputtua sotilaat saivat halutessaan jäädä Suomeen. Mahdollisia kaupunkeja olivat Helsinki, Turku ja Viipuri. Isoisä Bensky valitsi Helsingin, jossa Hemon isä syntyi.

”Jos kauemmaksi halutaan mennä, niin Venäjälle Benskyt ovat tulleet Puolasta. Sukututkimuksessa olemme päässeet kymmenen sukupolvea taaksepäin ja jäljet johtavat pieneen kylään Varsovan lähelle.”

Kylää olisi Hemosta mukava joskus käydä katsomassa, vaikka hän kieltääkin tuntevansa erityistä nostalgiaa sen enempää Venäjää kuin Puolaakaan kohtaan. ”Sydämeni on täysin suomalainen. Suomi on hyvä maa. Jostain syystä suomalaisuuden merkitys on viime vuosina kiteytynyt itselleni erityisesti kahden miehen kautta - Mannerheimin ja Adolf Ehnroothin.”


ELÄMÄN TÄRKEÄT ASIAT

copyright YLE/videokuvaa ”Ehkä se on kliseemäistä sanoa, mutta fakta se on, että perhe on se tärkein. Vaimo ja kaksi lasta. Tytär 22 v. opiskelee ulkomailla ja poika 18 v. tähyää sinne, haluaisi Yhdysvaltoihin pelaamaan koripalloa.”

Tärkeitä asioita ovat myös HIFK ja Chelsea. Edellinen oman junioriaikaan ajoittuvan pelimenneisyyden ja ruotsinkielisyyden takia, jälkimmäinen seuravalinta tapahtui nuorena vähän sattuman kaupalla. Chelsealle Hemo on kuitenkin pysynyt uskollisena.

Hemo harrastaa monia lajeja; itse asiassa olisi helpompi luetella lajit, joita hän ei harrasta. Ykköslaji on kuitenkin selvä: Se on ilman muuta golf, ja tässä lajissa Hemo Bensky toimii myös muutaman ammattilaisen managerina. Myös oma, henkilökohtainen haave liittyy nimenomaan golfiin. ”Haluaisin pelata golf-kierroksen Arnold Palmerin kanssa", Hemo naurahtaa.

Bensky työskentelee perheyrityksessä, joka on aina sponsoroinut urheilua, eniten jääkiekkoa ja squashia. Hemo Benskyn isä oli yksi niistä, jotka toivat squashin Suomeen.


copyright YLE/videokuvaa


JUUTALAISUUS

”En ole sinänsä kamalan uskonnollinen”, Hemo sanoo ja lisää: ”Juutalaisuus on kuitenkin tärkeä osa elämääni. Naimisiin mennessämme myös vaimoni Anneli kääntyi juutalaisuuteen. Tietyt asiat ovat tärkeitä. Perjantaisin Anneli sytyttää kynttilät ja yritämme mahdollisuuksiemme mukaan kokoontua yhteen syömään sabbat-illallisen. Isoina pyhinä menemme synagoogaan. Lapset olemme yrittäneet kasvattaa niin, että heillä on juutalainen identiteetti.”

Hemo sanoo aina olleensa sitä mieltä, että uskonto on mitä suurimmassa määrin jokaisen oma henkilökohtainen asia. ”En ole koskaan pitänyt eri uskontojen harrastamasta markkinoinnista. Mikään uskonto ei ole toista parempi.”


IKÄÄNTYMINEN

Hemo Benskylle ikääntyminen kirkastuu viimeistään Kauppalehteä lukiessa. ”Hämmästelen erityisesti niitä nimitysuutisia”, Hemo hymähtää. ”Iso osa johtopaikkoja saaneista alkaa jo olla tuttavieni lapsia. Ensin ajattelen, että mitä ihmettä, nehän ovat ihan junioreja. Sitten huomaan, että hekin ovat jo kolmikymppisiä.”

Hemo sitoo jalkaansa luistimet, on viikoittaisen kaukalopallon aika. ”Kun täytin 50, niin siteerasin Frank Sinatraa; kroppani saattaa olla 50, mutta minä itse olen 28-vuotias.”


Priima/Regina Rask