Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Mitä kuuluu, jääkiekkolegenda Pekka Marjamäki?
 
Kategoriat:

Puolustajana pelannut Pekka Marjamäki (s. 1947) on yksi suomalaisen jääkiekon suurista nimistä. Hän edusti Suomea kymmenen kertaa MM-kisoissa tullen vuoden 1975 kisoissa valituksi kisojen parhaaksi puolustajaksi. A-maaotteluita hänelle kertyi 251 kpl. Euroopan jääkiekkoliitto IIHF valitsi hänet omaan kuuluisien pelaajien galleriaansa, Hall of Fameen.


TAPPARAN MIES

Suomessa vain Tapparan riveissä pelannut Marjamäki oli kuuluisa etenkin vastustajia hermostuttaneista valelaukauksistaan. ”Marja”, kuten lempinimi kautta vuosien on ollut, kuului teknisesti taitavaan pelaajapolveen - iso mies ja erittäin hyvä luistelija.

copyright YLE/videokuvaaTapparassa hän voitti kaikkiaan viisi Suomen mestaruutta: 1975, 1977, 1979, 1982 ja 1984. Kunnianosoituksena pelaajamestarille Tappara on jäädyttänyt Marjamäen pelinumeron 3. Marjamäki ehti oman aktiiviuransa keskellä piipahtaa Ruotsissakin pelaamassa pari kautta, mutta NHL jäi kokeilematta.

"Kyllähän kyselyitä sieltä tuli, mutta siihen aikaan ei ollut oikein managereita ja oma kielitaitokin oli heikko, joten ei tullut lähdettyä. En jäänyt asiaa kuitenkaan jossittelemaan, olen aina viihtynyt suomalaisen jääkiekon parissa”, hän toteaa.


URA MYÖS PALOMIEHENÄ

Pekka Marjamäen jääkiekkovuosien aikaan oli yleinen käytäntö, että pelaajilla oli myös siviiliammatti, vasta myöhemmin jääkiekkosankareista tuli ammattikseen pelaavia. Monen muun tamperelaiskiekkoilijan tapaan myös Marjamäki työskenteli palomiehenä. Kaikkiaan työvuosia Tampereen palolaitoksella kertyi 35 vuotta: ensin peliuran ohessa, ja jääkiekkoilun jälkeen päätoimisesti.

Pekka Marjamäki muistelee palomiesaikoja hyvillä mielin: ”Se, että oli hyvässä fyysisessä ja henkisessä kunnossa oli molempien ammattien etu, toinen ammatti tavallaan auttoi toista. Ja palolaitoksella ymmärrettiin aina vuorojärjestelyiden tarve silloin kun oli vielä peliurakin menossa.”


copyright YLE/videokuvaa


URHEILULLISESTI PUBISSA

Tätä päivää eläkeläisherra Marjamäki viettää osallistuen avovaimo Tuija Närän opastuksella ravintolatoiminnan pyörittämiseen. Ylöjärvellä toimiva Bar Rezzaaro on urheiluhenkinen pubi, jossa isäntä osan aikaa ehtii palvella asiakkaita ja toimia ”juoksupoikana”, kuten hän itse asian ilmaisee. ”Tuija on ravintola-ammattilainen, minä hoidan pikkuhommia: rahanvaihtoa, tukkukäyntejä, mitä eteen tulee.”

Silloin tällöin pubin ovesta tulee turisteja, jotka ovat varta vasten tulleet jääkiekkolegendaa morjenstamaan, kenties nimikirjoitustakin hakemaan. Tämä sopii Marjamäelle: ovi on auki kaikille, myös Ilveksen kannattajille. ”Mutta jos Ilves on hävinnyt Tapparalle, ei niitä Ilves-faneja vähään aikaan täällä näy", Marjamäki nauraa.


Marjo Lundvall/Priima