Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Puutarhahuumaa Tukholmassa
 
Kategoriat:

Innokkaat puutarhaharrastajat suuntasivat keulan kohti Tukholmaa ja pohjolan suurimpia puutarhamessuja. Suuret näytepuutarhat ja valtavat ostosmahdollisuudet eivät tuottaneet pettymystä.

Puutarhavimma on kuumimmillaan näin lumien sulettua, eikä pihalla kuitenkaan voi vielä tehdä paljon mitään. Jotta ei aiheuttaisi tuhoa pihalleen liian varhaisilla hoitotoimilla, kannattaa alan harrastajan keksiä muuta vihertävää tekemistä. Keväiset puutarhamessut saattavat tosin vain pahentaa pihakuumetta.


TONTILLINEN PUUTARHOJA SISÄTILOISSA

Nordiska Trädgårdar –messujen komeinta antia ovat näytepuutarhat. Messuhalliin rakennetaan 60 000 messuvierasta varten omakotitontin verran teemapuutarhoja, yhteensä yli tuhat neliötä. Tänä vuonna ideana oli pitää hauskaa ja olla muodikas. Yksi puutarha riippuikin katosta ja sitä saattoi ihailla myös lattialla olevasta peilistä.

Miniatyyrimaailma pienoisrautateineen oli ajateltu erityisesti lapsivieraiden iloksi, mutta kiinnosti vähintään yhtä paljon aikuisia. Ruotsalainen muotiväki siirsi klassisen pikkumustan vaatekaapista puutarhaan sävyttämällä puutarhan rakenteet ja tarvikkeet sekä osan kukista mustiksi.


copyright YLE/videokuvaa


ILOISESTI YLLÄTTYNEET MESSUVIERAAT

Puutarhaharrastajien päivän matka jätti messuihin tutustumiseen aikaa viitisen tuntia. Moni ei tuhlannut aikaa edes kahvikupposeen, ja silti osa tarjonnasta jäi näkemättä.

Puutarhasuunnittelija Maija Pelkonen pitää tämän vuoden messuja erinomaisina. ”Kotipuutarhurille täällä on ihan kaikkea. Ihanaa nähtävää, kukkivia kirsikoita ja magnolioita ja joka puolella on käytetty vettä.”

Maijan kanssa messuja kiertävä Pirkko Liuski on myös tyytyväinen. ”Monipuolinen materiaalien käyttö on upeaa nähtävää. Täällä yhdistetään kiveä, soraa, sammalta ja puuta rohkeasti. Ja kokonaisuus on ihanan rauhallinen ja virkistävä.”

Lappeenrannasta messuille lähteneet Maija-Liisa ja Neville Searle ovat vaikuttuneita messujen koosta. ”Uskomaton määrä uutuuksia, kasveja ja tuotteita. Mustia orvokkeja ja niin kirkkaan sinisiä kukkia, että ne näyttävät keinotekoisemmilta kuin keinotekoiset kasvit!”


copyright YLE/videokuvaa


ELÄVIÄ MATKAMUISTOJA

Messuilla kasvien ja muiden puutarhatuotteiden hinta vaikutti noin kolmanneksen Suomen hintatasoa edullisemmalta. Koska säästäväisyys on hyve, matkalaisten mukaan tarttui kassikaupalla tuliaisia.

Suomeen matkusti ainakin valikoima chilejä, parsanjuuria, kuunliljoja, kahvallisia juuriharjoja, orvokkeja, jouluruusuja, pelargonioita, tulppaaneja, lasikoristeisia kukkakeppejä, puutarhakirjoja...


Priima/Tiina Klemettilä