Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Juoksemalla ystävystyneet
 
Kategoriat:

Ensin oli kaksi kovaa, tie ja mies, jotka ottivat mittaa toisistaan. Sitten tiellä juoksi toinenkin mies, kohta kolmas ja neljäs. Juoksu yhdistää miehiä, jotka ymmärtävät toisiansa juoksun kautta.

Finlandia-maratoonarit on noin 30 miehen ystäväporukka, joka on hitsautunut yhteen jo reilun parin kymmenen vuoden aikana, joskin matkalla on joukkoon tullut muutamia nuorempia ja jopa neljä naista.

Äijät kokoontuvat kaksi-kolme kertaa viikossa juoksemaan ja turisemaan miesten juttuja. Nuorin porukasta on nelikymppinen ja vanhin vielä juokseva jo yli 70-vuotias, joten iälläkään ei ole merkitystä miesten ystävyydelle. ”Meillä on monenlaisia ystäviä, monilta elämänalueilta, taustat eivät vaikuta nekään ystävyyteen”, sanoo jyväskyläläinen Erkki Kaihlanen.

MIEHINEN YSTÄVYYS

'Herkkää ja syvällistä' on Kaihlasen määritelmä miehiselle ystävyydelle. ”Me tehdään yhdessä näitä tapahtumia, ihan niin kuin tämä kaudenpäätöskin sekä uudenvuoden juoksu ja 24 tunnin hiihto”.

Erkki Kaihlanen lisää vielä, että kaverin tunteminen syventyy silloin kun on oikein väsynyt ja on ajettu ikään kuin seinää vasten. ”Kun saa kannustusta kaverilta siinä vaiheessa, kun ei enää jaksa ja koko homma tuntuu ihan pölhöltä, sitten saa pari–kolme kannustavaa sanaa kaverilta, niin kyllä taas jaksaa”, sanoo Kaihlanen.


copyright YLE/videokuvaa

YSTÄVYYS ON YHDESSÄ TEKEMISTÄ

”Juokseminen ja kaikki siihen liittyvät tapahtumat palkintojen jakoineen - sillä on merkitystä. Se poikii sitten talkootempauksia kaverin kattoa laittamaan ja kaivamaan vähän ojaa ja muuta”, kiteyttää Olavi Keskinen.

Juha-Pekka Sneck on nuorin tulokas porukassa ja toteaa saman kuin Keskinen: ”Semmoiset rönsyilyt ovat minunkin mielestäni parasta. Alkuunhan sitä on päästy juoksuporukalla. Juoksu on vetänyt meitä yhteen, mutta nämä kaikki muuta tekevät siihen vielä lisän päälle.”

”Se on niin kuin semmoinen yhteinen tunne-elämä, mikä yhdistää. Ymmärretään toinen toistamme sen juoksun kautta", täydentää vielä Kaihlanen.


ONKO NAISTEN JA MIESTEN YSTÄVYYDELLÄ EROJA?

Kysymys naisten ja miesten ystävyyden eroista saa miehet mietteliäiksi. Pienen myhäilyn jälkeen Keskinen muotoilee sanansa ukkomaiseen mielipiteeseen: ”Naiset eivät ehkä aina pidä sitä alkuperäistä ajatusta niin puhtaana kuin me miehet, ukot. Meillä se ei siitä heilu eikä horju. Se on aina yhtä jämerää, vuosienkin jälkeen. Se on aina samaa rehtiä miesten touhua." Painavaa puhetta, joka saa kuitenkin Olavin vähän naureskelemaankin. ”Joo, kyllä näin on."


copyright YLE/videokuvaa

"Joku ajattelee, että kyllä ne nyt on niin ’neekereitä’, kun puhuvat niin kirkkain silmin ystävyydestä, mutta semmoinen, joka ei ole porukassa, ei se tiedä sitä”, jatkaa Erkki Kaihlanen. Hänen mielestään ystävyys on niin kuin yleisötilaisuus, missä ihmiset aistivat tunnelman. Erkki painottaa, että tunnelma ei tilaisuudessakaan tule seinistä, vaan ihmisistä: ”Sitä ei voi piirtää tai kirjoittaa. Se on siellä. Se on sitä itteensä."

Priima/Esa Viherä