Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Priiman osakesalkku pahasti miinuksella
 
Kategoriat:

Priiman kuvitteellinen osakesalkku on kokenut rankasti maailmanlaajuisen pörssilevottomuuden. Helmikuussa perustettu salkku on pahasti miinuksella.
Nyt pitää vain olla kärsivällinen, ja uusia ostojakin kannattaa harkita, jos ylimääräistä rahaa sattuu olemaan.

Priima osti kuvitteelliseen salkkuunsa helmikuussa Keskon, Metson, Elisan, Neste Oilin ja Nordean osakkeita viidellätoista tuhannella eurolla. Tarkoitus oli virtuaalisalkun avulla seurata, miten osakesijoittaminen kannattaa. Ei ole kannattanut. Vielä keväällä salkun menestys näytti kohtalaisen valoisalta, vaikka merkkejä huonoista ajoista olikin jonkin verran ilmassa. Priima kahmaisi yli tuhannen euron osingot, ja salkku oli vain himpun verran miinuksella.

Priima tarkasti salkun tilanteen 30. päivänä syyskuuta. Miinusta hirvittävät 34 prosenttia.
Helsingin osakesäästäjien toiminnanjohtaja Jarl Nordin arvioi Priiman salkun syöksyneen hieman rajummin kuin Helsingin pörssin yleisindeksi. ”Varsinkin Metso ja Kesko vetävät salkkua alaspäin”, Nordin toteaa. Hän luonnehtii salkun osakkeita kuitenkin hyviksi ja varmoiksi. ”Jos nyt sellaisia ylipäätään on”, hän lisää varmuuden vuoksi.copyright YLE/videokuvaa

Priiman osakkeita ei kannata myydä tällä hetkellä. Tappioita ei kannata kotiuttaa. Pitää vain odottaa parempia aikoja, jotka alkavat tuntua tosin yhä kaukaisemmilta. Pankkimaailma horjuu pahasti, ja talouden näkymät ovat heikentyneet selkeästi. Nyt kannattaisi toisaalta ostaa osakkeita, koska hinnat ovat tosi alhaalla.

”Jos haluaa tehdä lyhytaikaista kauppaa ja osua ihan pohjalle, niin silloin kannattaa ehkä vielä odottaa. Tosin harva kauppa tehdään joko ihan alhaalla tai huipulla. Keskiarvo ratkaisee. Osakkeita saa nyt viisikymmentä prosenttia halvemmalla kuin vuosi sitten, joten edellytykset onnistuneille ostoille on esimerkiksi viiden vuoden tähtäyksellä”, Jarl Nordin sanoo.

Osakesäästäjän iskusana on juuri pitkäaikaisuus. Jos malttaa pitää rahojaan osakkeissa riittävän pitkään, niin palkinto tulee aikanaan. Nyt on syytä useiden vuosien odotukseen. Malttia malttia, jos on kanttia!


Priiman salkun kehitys:

Osake kpl Hinta 11.2.2008 (e) Hinta 30.9.2008 (e) Muutos %
Elisa 80 19,00 13,08 -31,16
Kesko B 150 29,00 18,14 -37,45
Metso 150 31,83 17,58 -44,77
Neste Oil 120 20,96 14,61 -30,30
Nordea 200 9,17 8,60 -6,22
Salkku yhteensä: -5 116 e -34,12 %Priima/Mikko Määttälä