Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Suomalainen kaivaus Kuninkaiden laaksossa
 
Kategoriat:

Egyptologi Jaana Toivari-Viitalan 20 vuoden unelma on käynyt toteen. Suomen Akatemian tutkimus siirtää egyptologin työpöydän viideksi vuodeksi pyramidivuoren varjoon.

Sinuhe Egyptiläisen kotikaupunki Theba on kaukana Suomesta. Kaupungin nimi on nykyään Luksor, ja matkaa sinne kertyy 4 000 kilometriä ja 4 000 vuotta. Kuin Mika Waltarin syntymän 100-vuotisjuhlien kunniaksi Luksorin vieressä Kuninkaiden laaksossa on juuri alkanut ensimmäinen täysin suomalainen arkeologinen kaivaus.


MAAILMAN KULTTUURIPERINTÖÄ SÄILYTTÄMÄSSÄ

Egyptologin koti Loviisassa on kaaoksen vallassa. Olohuone on täynnä reppuja, teknistä laitteistoa ja satoja muita arkeologisella kaivauksella tarvittavia tavaroita läpinäkyvästä kynsilakasta vesipullon eristeisiin.

”Tavaraa on näin paljon, koska alkamassa on ensimmäinen kenttäkausi”, Jaana Toivari-Viitala toteaa. Valtavan ylipainon kustantaminen ja kuljettaminen lentokenttien läpi autiomaan vuorille ei huolestuta. ”Tähän mä olen pyrkinyt 20 vuotta. On merkittävää, että Suomen kaltainen pieni maa on mukana säilyttämässä maailman yhteistä kulttuuriperintöä. Ja egyptologille on ihan toista tehdä työtä siellä kuin joulukuisessa Helsingissä.”


copyright YLE/videokuvaa

KUOLLEIDEN KUNINKAIDEN VALTAKUNTA

Pyramidien ryöstöjä kauhistuneet faaraot etsivät haudoilleen salaista paikkaa noin 2 000 vuotta ekr. Silloisen Theban läheltä, Niilin länsipuolelta, löytyi laakso, jota vartioi luonnostaan pyramidin muotoinen vuori. Pyhän vuoren suojasta on löytynyt jo yli 60 hautaa aarteineen. Aarteet eivät kuitenkaan kiinnosta vuorella vaeltavaa Jaana Toivari-Viitalaa.

”Meidän kaivauksemme on kuninkaallisten haudanrakentajien työmaaparakkikylässä. Ammattitaitoiset käsityöläiset viettivät täällä öitään, kun eivät jaksaneet kulkea lähempänä Niiliä oleville työsuhdeasunnoilleen. Täältä löytyy faaraoiden ajan egyptiläisten arki.”

Suomalainen ryhmä on ollut onnekas heti tutkimusten alkuvaiheessa. Yhden majan seinästä on löytynyt kirjoitusta. ”Kyseessä on todennäköisesti haudanrakentajan nimikirjoitus – ilmoitus siitä, että tämä on minun majani". Toivari-Viitala toivoo löytävänsä paljon lisää ruukunkappaleissa ja liitukivipaloissa säilyneitä tekstejä. ”Hauskinta olisi löytää muutama kyläjuoru.”


NÄIN ON OLLUT, JA NÄIN ON AINA OLEVA

Toivari-Viitala ja suomalainen työryhmä asuvat Egyptissä työskennellessään samalla alueella kuin muinaiset haudanrakentajat. Kattoterassilta näkee Niilin itärannalle elävien Luksoriin, ja länteen kuolleiden valtakuntaan. Näkymä saa egyptologin filosofiseksi.

”Sinuhe oli oikeassa. Egyptologin näkökulmasta ihminen ei ole muuttunut 4 000 vuodessa. Työnjohtajat laittoivat silloin alaiset omiin töihinsä, toisten puolisoita vieteltiin ja veroja kierrettiin. Myös tärkeät asiat ovat samoja, koti ja läheiset ihmiset. Historiasta ei silti ole opittu mitään.”


Priima/Tiina Klemettilä