Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
VALOA IHMISILLE JA KUKILLE
 
Kategoriat:

Hyvinkääläiset Ari ja Tuija Matikka eivät kanna huolta pimeästä ja märästä talvesta. Heillä on kotona orkideaparatiisi, joka väriloistollaan tuo kesän synkkyyden keskelle. Tärkeä osa kukkakodin viihtyisyyttä ovat Arin luomat valaisuratkaisut, jotka tyydyttävät niin kukkien kuin ihmistenkin silmiä.


KUKKIA JA KEKSINTÖJÄ

Kun mies hurahtaa orkideoihin – siinä onkin tosi kysymyksessä. Mikä tahansa ikkunalauta tai sattumanvarainen kasvilamppu ei Ari Matikalle kelpaa. Pariskunnan kodissa on kellaritila lepokauttaan viettäville ja kukinnan alkua odotteleville orkideoille. Pienet miniatyyriorkideat puolestaan viihtyvät akvaariomaisessa orkidealasikossa. Lasikossa
on jopa pieni puro ja ajastimen avulla toimiva sumutusjärjestelmä.


KAUNEUDEN KESKIPISTE

Tuija Matikka on erityisen ihastunut Arin rakentamaan kukkivien orkideoiden lavaan. ”Minullahan aina noita hulluja ideoita riittää. Ari sanoo ensin, ettei jotain ole mahdollista toteuttaa, mutta mietinnän jälkeen tekee kuitenkin. Nyt nämä lavan valot alkavat olla ihan nappiin”, Tuija arvioi. Tuija tulee päivittäin lavan ääreen nauttimaan ”kirkasvalohoidosta”.
Rakennelman yläpuolella roikkuvat lamput on suunniteltu niin, että ne tyydyttävät kasvien valontarpeen, mutta eivät ole ihmissilmälle epämukavan räikeitä.


copyright YLE/videokuvaa


ERILAINEN VALONTARVE

Ari Matikka muistuttaa, että kasvit näkevät valon eri tavalla kuin ihmiset. ”Ihmisen silmä on herkkä keltaisille ja vihreille valon aallonpituuksille, mutta kasvit toimivat punaisilla ja sinisillä. Sen vuoksi kasvilamput ovat yleensä sinipunaisia. Se taas on ihmissilmälle aika rankka sävy.”

Tämän Ari on ottanut huomioon tehdessään kotiin sellaisia kukkapisteitä, joiden ääressä ihmistenkin olisi tarkoitus nautiskella valosta. Lavan valoista toinen on kellan-punertavansävyinen, ja se on päällä 12 tuntia päivässä. Rinnalla loistaa sinertäväsävyinen lamppu noin 4 tuntia vuorokaudessa. Ajastimet ovat tässäkin käytössä.


copyright YLE/videokuvaa


KAUNEUDEN FILOSOFIAA

Tuija Matikka psykologina miettii kasvien ja ihmisten yhteyttä. Kauneudella, vaikkapa kukilla, on vaikutuksensa ihmisen mielialaan. ”Jos ajatellaan vaikka orkideoita, nehän ovat välillä ihan kamalan näköisiä raakkuja, pudottavat lehtensä, eivätkä todellakaan ilahduta silmää. Kun niitä hellitään ravinteilla ja valoilla, taas ne nousevat kukoistukseen. Näinhän masentunut ihminenkin näkee kaiken mustana, mutta oikealla hoidolla, valolla ja muulla huolenpidolla puhkeaa kukkaan.”


Marjo Lundvall/Priima

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Suomen Orkideayhdistys ry