Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Muistatko, kun sähköporakoneet tulivat?
 
Kategoriat:

1980-luvulla markkinoille tullut akkuporakone oli monille miehille unohtumaton elämys. Himoittuja miehisyyden ikoneja pakattiin moneen lahjapakettiin jouluisin ja isänpäivisin.

Moni mies kadehtisi Esko Kuokkasen työtiloja. Siistiä, erilaista työkalua ja tarviketta pullollaan – ja ennen kaikkea järjestyksessä. Jokaiselle työkalulle, ruuville ja mutterille on oma paikkansa. Nikkarointikirjoja kirjoittanut Esko nimittää itseään ”niksologiksi” ja suostuu auliisti muistelemaan käyttämiään porakoneita.

Alussa oli Esko ja käsikäyttöinen drillipora. ”Sellaisen sain 12-vuotiaana ja se oli mieleinen kapine. Tein sillä yhtä ja toista”. Aikanaan drillipora siirtyi isältä pojalle, ja Esko piirsi poikaansa varten poraan nuolen osoittamaan oikeaa pyörityssuuntaa.

”1960-luvulla päästiin sähköön”, muistelee Esko ja jatkaa: ”Olin silloin oppipoikana Posti- ja lennätinlaitoksella ja siellä ammattilaisilla jo näki hienoja sähkötyökaluja. Vähitellen sähköporia tuli rautakauppoihinkin. Heräsi himo. Satsasin kuukausipalkkani verran tällaiseen hienoon sähkövehkeeseen.”

Keski-ikään ehtinyt, suurin uhrauksin hankittu sähköpora on Eskolla vieläkin tallessa ja toimivassa kunnossa. ”Hieno tämä on edelleenkin ja tästä lähtee sellainen oikea sähköporan ääni.” Esko päräyttää todisteeksi poran käytiin. Näin on. Ääntä lähtee.


copyright YLE/videokuvaa

WAGNERKIN INNOSTUI AKKUPORAKONEESTA

”Sitten päästiin 80-luvulle ja akkuporakoneisiin”, kertoo Esko. ”Ne olivat vehkeitä, joita kaikkien isien piti aina saada joululahjaksi. Muistan yhden Viivi ja Wagner-sarjakuvan, jossa Wagner oli saanut tällaisen poran, ja se innoissaan poraili sillä joka paikkaan.”

Eskon mukaan akkuporakoneitten filosofia on sittemmin muuttunut. Nyt niitä käytetään enemmän ruuvin vääntöön kuin porana. Suosittu se toki on edelleen. Eskon uusin ihastus on pienikokoinen ja valoilla varustettu. ”Tässä uusimmassa porassa on litium-ioniakku. Se on paljon tehokkaampi kuin tämä edellinen akkuporakone. Akku kestää kauan, lataaminen ei vie pitkään ja siinä on oikein valokin.”

Esko asettaa siron litium-poran porakoneidensa jonon jatkeeksi. Maailma muuttuu, ja porat siinä mukana.


Priima/Regina Rask