Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Kone kertoo, mitä keho sisältää
 
Kategoriat:

InBody 720 -analysaattori on laite, joka kertoo minuutin mittaisen testin jälkeen kehon koostumuksen lahjomattoman tarkasti. Tärkeimpiä koneen antamia arvoja terveyden kannalta on Visceral Fat eli sisäelinten ympärille kertyneen rasvan määrä. Se on sitä vaarallista rasvaa, joka tulehtuessaan toimii kuin erittävä rauhanen ja saa aineenvaihdunnan sekaisin.


Priimassa selvitettiin, millaisia arvoja kone antaa varsin tyypilliselle viisikymppiselle naiselle, jolle on kertynyt rasvaa nimenomaan vyötärön seudulle. Helsinkiläinen Marjo Hyötyläinen, 50, lähti rohkeasti testihenkilöksi, koska oli utelias tietämään, mistä on isot tytöt tehty.

Miehiä testattiin samanlaisilla laitteilla SuomiMies seikkailee -kuntokampanjan yhteydessä syyskuusta 2007 kevääseen 2008 eri puolilla Suomea. Viisikymppisten miesten painoindeksi oli keskimäärin 27, ja sisäelinten ympärillä oli parikymmentä prosenttia liikaa rasvaa.

Marjolle testin teki henkilökohtaiseksi valmentajaksi kouluttautunut Kalle Ilvonen Stamina Trainersin tiloissa. Samoja testilaitteita on käytössä myös mm. Työterveyslaitoksella, puolustusvoimilla ja joissakin keskussairaaloissa.

Laite on kuin isohko vaaka, johon astutaan paljain jaloin ja tartutaan kahdesta kahvasta kiinni. Laite mittaa kahdeksasta pisteestä kuuden erilaisen kehon läpi menevän sähkötaajuuden avulla mm. luun, lihasten, nesteiden ja rasvan osuuden kehosta. Lisäksi saadaan tietoa myös mm. lihastasapainosta ja ravitsemustilasta. Tuloksia verrataan kansainvälisiin suositusarvoihin ja niitä tulkitaan koulutetun henkilön johdolla.


copyright YLE/videokuvaa

Marjon testituloksia terveyden kannalta tulkitsi Priiman pyynnöstä myös sisätautilääkäri Jarmo Kaukua. Hän on tutkinut ja seurannut pitkään vyötärölihavuuteen liittyviä terveysriskejä, jotka ovatkin suurempia, mitä on kuviteltu. Ihon alle kertyvä rasva näyttää suojaavan elimistöä, mutta liiallinen vyötärörasva vatsaontelossa ja sisäelinten ympärillä tulehtuu ja johtaa diabeteksen, metabolisen oireyhtymän ja sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiseen.

Kehon koostumustesti antoi Marjolle painoindeksilukeman 30,9. Normaali arvo olisi alle 25. Painoindeksin mennessä yli kolmenkymmenen, diabeteksen puhkeamisen vaara on jo suuri ja Marjolla kakkostyypin diabetes todettiinkin vain muutama kuukausi sitten. Kaukuan mukaan Marjolla on vielä mahdollisuus saada diabetes kuriin, mikäli hän saisi pudotettua painoaan 5-10 kiloa. Painonpudotuksen pitäisi tapahtua vähitellen ja liikuntaa lisäämällä, jotta lihakset eivät katoaisi samalla. Tärkeintä on kuluttaa energiaa enemmän kuin sitä syömällä ja juomalla hankkii.

Lihavuusleikkaus on parantanut kakkostyypin diabeteksen jo monilta ihmisiltä maailmassa, mutta kallista leikkausta harkitaan vasta, jos painoindeksi on yli 35 ja sairaudet aiheuttavat vakavaa haittaa elämälle. Kaukuan mielestä asiantuntijoiden pitäisi edelleen keskittyä ensisijaisesti neuvomaan ja ohjaamaan ihmisiä terveempiin elämäntapoihin.

Marjon sisäelinten ympärillä olevan rasvan pinta-alaksi testissä tuli lukema 140, joka oli paljon yli suositellun sadan raja-arvon. Havaintoja hälyttävän suuresta vyötärörasvan määrästä pystyy tekemään myös kotioloissa mittanauhan kanssa. Jos alimman kylkiluun ja lantioluun puolivälistä mitattu vyötärölukema ylittää naisilla 90 senttimetriä ja miehillä metrin, on sairastumisriski kasvanut olennaisesti.

Marjon tunnelmat testin jälkeen olivat aika järkyttyneet, mutta tarkat lukemat auttoivat toisaalta ymmärtämään tosiasiat. "Positiivista oli se, että löytyi vielä lihaksia joilla liikkua ja suunitelmissa onkin lähteä lenkille ja vähentää makean ja muun turhan ruoan puputtamista", totesi Marjo reippaasti.


Priima/Hilla Blomberg