Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Veda: Arkkitehtuuria sopusoinnussa luonnonlain kanssa
 
Kategoriat:

Veda-arkkitehtuuri huomioi suunnittelussa mm. ilmansuuntien, auringon, kuun ja planeettojen vaikutukset ja huolehtii näin, että yksilön elämä kytkeytyy kosmiseen elämään.

Veda tarkoittaa sanskritissa tietoa - kokonaistietoa (myös henkistä tietoa).


VEDA ON VIELÄ VARSIN TUNTEMATONTA

Suomessa on tällä hetkellä viisi Vedataloa, ja koko maapallolta niitä löytyy vain joitakin tuhansia. Silti ollaan tekemisissä sellaisen rakentamisen kanssa, jonka perinteet on tunnettu kaikissa kulttuureissa jo tuhansia vuosia, mutta ne ovat sittemmin unohtuneet vakuuttaa arkkitehti Wojtek Skalski.

Skalski kertoo, että luonnonlaki vaikuttaa maapallolla voimakkaimmin auringon kautta. Matkatessaan idästä länteen aurinko tuottaa erilaatuisia energioita. Talot tulisi suunnitella niin, että auringon monet erityyppiset energiat vastaavat jokaisen huoneen käyttötarkoitusta ja siinä tapahtuvaa toimintaa. Silloin luonnonlaki tukee aina päivittäisen toimintamme jokaista aspektia.

Esimerkiksi:
• Ruokasalin tulisi sijaita siellä, missä ruoansulatus on luonnollisesti parhaimmillaan.
• Kirjaston tulisi sijaita siellä, missä älystä tulee kaikkein elävintä.
• Olohuoneen tulisi sijaita siellä, missä seuraelämä nauttii kaikkein suurimmasta luonnon tuesta.

”Ihminen elää enemmän luonnon kanssa, kytkettynä luonnon järjestykseen”, sanoo Wojtek Skalski ja tarkentaa: ”Eikä tämä tarkoita vain ympäröivää luontoa, vaan koko maailmankaikkeutta. Koko maailman kaikkeus on meidän ympäristömme.”


copyright YLE/videokuvaa


VEDA-RAKENTAMISEN PERIAATTEET

Veda-rakentamisen kolme periaatetta ovat: talon oikea ilmansuunta, huoneiden oikea sijainta talossa ja oikeat mittasuhteet. Ilmansuunnasta kaikki lähtee: Rakennuksen tulee olla pohjois-etelä suunnassa, ja sisäänkäynnin pitää sijaita itään päin. Wojtek selittää: ”Kun maapallo pyörii, me kaikki matkustamme itään päin. Aurinko nousee idästä ja luonto herää, auringon valo antaa voimaa". Siinä on syy myös sille, miksi esimerkiksi makuuhuoneen tulee olla itäisellä puolella taloa. Keittiö sijoitetaan aina Veda-talossa eteläpuolelle taloa, koska Skalskin mukaan ruoansulatus toimii silloin parhaiten. Olohuone antaa vastaavasti länteen, koska auringon laskiessa myös ihmisten on hyvä rentoutua olohuoneessa päivän jälkeen.


VALO LÄPÄISEE TALON

Valon määrä on Veda-talossa suuri. Talossa pohjois-etelä ja itä-länsi -akselit lävistävät talon, ja valo pääsee kulkemaan läpi talon. Akselit kohtaavat rakennuksen keskellä, brahmastanissa eli keskipisteessä, missä kohtaa myös pystysuora-akseli, talon kerrokset lävistävä aukko, jota kattoikkunoista tuleva taivaanvalo valaisee. Nämä talon lävistävät linjat luovat Vedataloon avaran ja rauhallisen tunnun.


copyright YLE/videokuvaa


TERVEELLINEN TALO?

Liekö rauhallisuudella ja valoisuudella osaa Veda-talon väitettyihin terveysvaikutuksiin, ihmissuhteisiin ja jopa taloudelliseen tilanteeseen. Helsinkiläinen Kari Kaila muutti perheensä kanssa omaan Veda-taloonsa pari vuotta sitten. Onko tuhansia vuosia vanhoin opein suunniteltu talo tukenut terveyttä ja parantanut elämää? ”Kun kysyt vaikutuksista, niin sitä on hieman vaikea sanoa. Tämä minun elämäni on kokonaisvaltaista kehitystä, jota nimenomaan tämä talo tukee tietyllä tavalla”, vastaa Kari Kaila. Kaila kertoo, että ei pysty erottamaan, että johtuuko juuri tuo tai se juuri talosta, mutta itsessään hän on huomannut muutoksia: ”Huomaan vain itse, että on myönteinen, tekee hyviä päätöksiä, ehkä nukkuukin hieman paremmin tässä talossa.”


USKOA VAI TIETOA?

Wojtek Skalski heittää koko kysymyksen ja siihen liittyvän epäilyksen menemään. ”Oikeastaan en ollenkaan koe asiaa siten. Ihmiset kiinnostuvat tästä ja minusta on mukavaa kertoa näitä faktoja, periaatteita. Kyse ei ole todella uskomuksesta, vaikka näin saattaa joskus ajatella. Kun tutustuu Vedaan tarkemmin huomaa, että siinä on järkeä”, kuittaa Skalski.

Mikäli näin käy, voi Veda-rakentamiseen tutustua sivustolla: www.vastu.fi


Priima/Esa Viherä