Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Koira haistaa sairauksia
 
Kategoriat:

Voiko koira haistaa syövän? Miksi ei. Koiran hajuaistia on käytetty hyväksi mm. huumausaineiden ja räjähteiden haussa sekä rikoksesta epäillyn tunnistamisessa rikospaikalta tuodun esineen perusteella. Pelastuskoirat jäljestävät metsään eksyneitä, etsivät raunioihin hautautuneita ja paikantavat hukkuneiden ruumiin veneestä käsin. Homekoira tunnistaa ongelmatalon.

Tekniikka perustuu koiran ehdollistamiseen. Kun koira tekee oikean havainnon sitä kiitetään, minkä jälkeen se oppii, että tietty haju antaa tietyn palautteen.


SYÖPÄ ERITTÄÄ AINEITA, JOTKA KOIRA VOI HAISTAA

Koirien tarkan hajuaistin hyödyntämistä ihmisten sairauksien löytämiseen on alettu tutkia mm. Englannissa ja USAssa. Tulokset ovat hyvin lupaavia. Esimerkiksi syöpäkasvaimet tuottavat pieniä määriä haihtuvia aineita kuten formaldehydiä, alkaaneja ja bentseenin johdannaisia, jotka vapautuvat ilmaan muun muassa hengityksen ja hikoilun kautta.


ULKOMAISIA TUTKIMUKSIA

Brittiläistutkimuksessa koirat havaitsivat syövän virtsanäytteistä 22 tapauksessa 54:stä eli 41 prosentin tarkkuudella, mikä on hyvä tulos, koska kasvainmerkkiaineiden käytölläkään ei aina päästä näihin tuloksiin.

Virtsarakon syöpä onkin suomalaisten miesten neljänneksi yleisin syöpä. Syövistä sen osuus miehillä on 4,3 prosenttia ja naisilla 1,8 prosenttia. Sairastuneiden keski-ikä on 72 vuotta.

Toinen tutkimus julkaistiin yhdysvaltalaisessa Integrative Cancer Therapy -lehdessä. Sen mukaan koira saattaa haistaa potilaiden hengitystä nuuhkaisemalla keuhkosyövän tai rintasyövän varhaisasteen. Koirat onnistuivat testissä erottamaan 90 prosentin varmuudella syöpää sairastavan terveestä.


REKKU-TOHTORI

Hajuaisti perustuu hajusolujen määrään. Suurin ero ihmisen ja koiran hajuaistin kyvyissä on nenän sisällä olevissa hajusoluissa: Arvioidaan, että ihmisellä on viisi miljoonaa solua. Koiralla niitä on koosta riippuen noin 100-200 miljoonaan. Koiran hajuaisti onkin yli 100 miljoonaa kertaa parempi kuin ihmisellä.

Valitettavasti Suomessa ei toistaiseksi tutkita koiran käyttämistä sairauksien haistajana. Monille ajatus nuuhkivasta Rekko-tohtorista tuntuu kai vielä liian oudolta.


Priima/Risto Kuusisto