Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Vanhemmat miehet ja nuoremmat naiset
 
Kategoriat:

Mikä vetää yhteen vanhempia miehiä ja nuorempia naisia? Priima pohti asiaa perhetutkija Anna Rotkirchin ja laulaja Frederikin kanssa.

Erilaisuudestaan huolimatta Annalla ja Frederikillä on jotain yhteistä: heillä molemmilla on kokemusta niin sanotuista May-December -suhteista eli liitoista, joissa on huomattava ikäero. Väestöliitossa työskentelevä Anna on naimisissa itseään 20 vuotta vanhemman miehen kanssa. Frederikin edellinen naisystävä oli huomattavasti häntä itseään nuorempi.

Ikäerot parisuhteissa nousivat tapetille puhemies Sauli Niinistön avioiduttua itseään 30 vuotta nuoremman naisen kanssa. ”Väinämöinen-Aino -asetelma, tässähän me ollaan”, hymähtää Anna Rotkirch. ”Kun esimerkiksi Niinistön liittoa paheksuttiin, niin ehkä jossain näkyy tämä asetelma siellä takana. Tai se, että nuori bimbo vikittelee vanhan menestyneen miehen ja haluaa elää sen rahoilla ilman että on aidosti rakastunut. Sekin asetelma on joidenkin ihmisten päässä.”

”Siitä syntyi tämmöinen valtava haloo, aivan aiheettomasti!” kommentoi Niinistön liittoa Ilkka ”Frederik” Sysimetsä.


copyright YLE/videokuvaa

TOUKOKUU-JOULUKUU -PARIT YLEISTYVÄT

”Kolme neljästä suomalaisesta elää tälläkin hetkellä parisuhteessa, jossa mies on vain muutaman vuoden vanhempi”, sanoo Anna Rotkirch. ”Yli viiden vuoden ikäeroja on 20 %:ssa suhteista, ja jos mennään vielä suurempiin ikäeroihin, niin niitä on todella vähän - vain muutama prosentti.”

Ikäeroja ei kovinkaan paljon ole tutkittu. Muutamista länsimaista, esimerkiksi Norjasta ja Iso-Britanniasta, on kuitenkin saatu mielenkiintoisia tilastoja. Muutaman vuoden ikäerot parisuhteissa ovat hivenen murtumassa ja suuret ikäerot lisääntyvät. Sama trendi näkyy Suomessakin.

”Sitä on selitetty sillä, että ihmiset elävät pitempään, eroavat useammin ja myös avioituvat useammin. Yksi selitys on myös maahanmuutto.”


copyright YLE/videokuvaa

SEKSITUTKIMUS KANNUSTAA

”Olen itse sanonut omalle tyttärelleni, ota vähintään 15 vuotta vanhempi mies itsellesi”, sanoo Frederik. ”Nuori mies on lentävää sorttia. Vanhempi mies osaa antaa naiselle arvoa."

Mitä vanhempi mies etsii nuoremmasta naisesta? ”Jos mies on eronnut, niin hän varmaan hakee uuden perheen perustamista ja uusia lapsia”, pyörittelee Frederik ja jatkaa: ”Tavallaan hän hakee uutta äitiä siitä nuoresta naisesta. Ja onhan siinä tämä seksuaalinen puolikin.”

Ei Frederik ihan väärässä ole. Akateemisissa seksitutkimuksissa on havaittu, että puolisoiden halut kohtaavat parhaiten, kun nainen on parikymmentä vuotta miestä nuorempi. Kyse on aina tietysti yksilöistä.


Priima/Regina Rask