Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Täydellinen nainen jäsenkorjaajalla
 
Kategoriat:

Mitä tekee jäsenkorjaaja? Täydellinen nainen kävi Kaustisella Kansanlääkintäkeskuksessa.

Kansanlääkintäkeskus herättää odotuksia mystisestä paikasta, jossa törmää Väinämöisen näköisiin miehiin ja yrttejä kerääviin mummeleihin.

Kaustisen kansanlääkintäkeskus ei voisi täydellisemmin pettää odotuksia. Keltainen rakennus on niin ulkoa kuin sisältäkin prototyyppi steriilistä hoitolahotellista. Vaikutelma vahvistuu, kun Päivi Harju alkaa luetella keskuksen tarjoamia hoitoja: ”Hierontaa, erikoishierontoja, fysioterapiaa, erilaisia kuntotestejä.” Päivi jatkaa listaa: ”Sitten on erilaisia yrttikylpyjä, kuppausta, muurahaishoitokylpyjä...” Tuleehan sieltä lopulta häivähdys mystiikkaakin. Keskuksen tarkoitus on ollut kerätä saman katon alle koululääketiedettä ja perinteisiä hoitomuotoja.

Päädyn valitsemaan keskuksen hittituotteen, jäsenkorjaukseen. Kaustisen alueelle on keskittynyt paljon jäsenkorjaajia - perinteet ovat vahvat. Se on tehokkaaksi mainostettu tuki-ja liikuntaelinvaivojen hoitomuoto.


copyright YLE/videokuvaa

HYMYKUOPAT UMPEEN

Jäsenkorjaaja Kari Taivassalo kehottaa istumaan ja kysyy vaivoista. Kerron, että portaita alas tullessa polvea vihloo. Koska vaiva liittyy vain portaisiin, en edes muista kumpi polvista on kyseessä.

Taivassalo alkaa tunnustella ja löytää vihoittelevan polven. Oikea polvi. Nivelissä on kuulemma väärä asento. Polvessa on nivelten välissä liian iso rako. ”Me sanomme tällaisia hymykuopiksi”, Taivassalo kertoo.

Ensin hän hieroo takareiden rennoksi ja alkaa sitten pyöritellä jalkaa. Ei kestä kauan, kun hän julistaa hoidon päättyneeksi ja sanoo polven nyt olevan kunnossa. Portaita voi nyt kuulemma tulla alas ilman kipuja. Suomalainen ei usko ennen kuin näkee. Hipsuttelen siis portaisiin ja kokeilen: hoito tuntui toimivan eikä tuttua kipua ei tunnu.


ONKO KYSEESSÄ POPPAMIES?

”Poppamiehen maineesta me pyrimme eroon”, sanoo Kari Taivassalo. ”Ammattikuntana olemme lähellä kiropraktikkoa tai naprapaattia.”

Polvi pysyy kunnossa päiväkausia. Jossain vaiheessa kipu kuitenkin palaa. Ehkä kannattaisi ottaa todesta Taivassalon suositus lihaskunnon kasvattamisesta?


Priima/Regina Rask