Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Liian kiltti mies ei kiinnosta
 
Kategoriat:

Moni pitkä parisuhde kaatuu nykyään ilman ulkopuoliselle näkyvää syytä. Kasvettiin erilleen, oltiin enemmän kavereita kuin puolisoita...

Psykologi Tony Dunderfelt tietää, miksi näin käy:
"Tasa-arvo on loistava asia, joka ei tarkoita samankaltaisuutta. Mitä lähemmäs tullaan naisen ja miehen välistä intiimiä suhdetta, sen suurempi merkitys on erilaisuudella."

Tony Dunderfelt uskoo modernin naisen kaipaavan vahvaa miestä, joka antaa vastapainon vahvalle naiselle.


PARISUHDE ON KUIN PARITANSSIA

"Tanssissa kunnioitetaan sekä viejää että seuraajaa. Seuraaja ei alistu, vaan on välttämätön ja antaa tanssille hengen."

Dunderfeltin mukaan tanssi ja parisuhde pelaavat samoilla säännöillä: "Myös moderni nainen haluaa vahvan, vaan ei aggressiivisen miehen, joka pystyy kantamaan vastuuta niin perheestä kuin seksistä."

Psykologi Tony Dunderfelt näkee liian usein työssään ihan hyviä suhteita, jotka kariutuvat tasa-arvon vääristymiseen: "Naiset haalivat kaiken vastuun itselleen, sairastuvat paniikinomaiseen itsenäisyyden tavoitteluun. Mikään ei kelpaa, jos sitä ei ole itse järjestänyt. Ja miehet vaipuvat passiivisuuteen eivätkä ota vastuuta mistään. Silloin kipinä katoaa parisuhteesta."


copyright YLE/videokuvaa


PARISUHDEOPPIA OMASTA KOKEMUKSESTA

Tony Dunderfelt törmäsi liian tasapäisen parisuhteen ongelmaan omassa elämässään: "Mä oon keskusteleva, toisten tunteita ja ajatuksia arvostava ihminen, mies. Mutta se ei riitä. Moderni nainen ei innostu liian keskustelevasta ja liian pehmeästä miehestä."

Miehen pitää kertoa omat tarpeensa ja mielipiteensä, ja pitää niitä yhtä tärkeinä kuin naisen tavoitteita. "Ihan mitä vain haluat kultaseni” voi kuulostaa hyvältä, mutta tarkoittaa myös vastuun ja vaivan jättämistä naisen harteille.

Vanha totuus, että parisuhde vaatii työtä pysyäkseen kunnossa pitää siis yhä paikkansa myös Tony Dunderfeltin mielestä: "Huomaa, että pitää todella kehittyä miehenä, jos pärjää tälläsen fiksun ja ihanan ja modernin ja oman arvonsa tuntevan naisen kanssa."


Priima/Tiina Klemettilä