Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Kati Myllymäki - Riippuvuus on kummallinen juttu
 
Kategoriat:

Ihmisellä on kumma alttius olla koukussa johonkin; lottoamiseen, sudokuihin, tupakkaan tai viinaan. Ihan viisaan oloiset ihmiset totoavat yli varojensa ja vastoin parempaa tietoaan syövät, juovat ja sauhuttelevat itsensä sairaalakuntoon ellei suorastaan hautaan asti.

Tieto, älykkyys tai kotikasvatus ei auta, kun viinanhimo iskee. Viina on aina hintansa väärtti, sanotaan, ja monta perhettä, perintöä ja kotitilaa onkin juotu kurkusta alas.

Viina on kestoaihe myös mediassa. Kuinka selviät pikkujoulusesongista ja mitenkä klaaraat tipattoman tammikuun. Kännistä ja krapulasta tehdään viihdettä, vakava asia karnevalisoidaan. Kaamea kapula – kun asialle hymyillään, niin koko viinaongelmasta tulee vitsi tragedian sijasta. Alkoholistiksi sanotaan henkilöä, joka juo enemmän kuin häntä hoitava lääkäri. Ja kun lääkäritkin käyttävät sangen reippaasti alkoholia, niin aika lailla saa dokata, ennen kuin terveydenhoitoväki tohtii nostaa asian esille.

Alkoholin kulutus kasvaa vuosi vuodelta. Samoin kuin perheväkivalta, lasten huostaanotot ja alkoholikuolemat. Kun elintaso nousee, ostetaan kalliimpaa viinaa – ja enemmän. Nuorisonkin elintaso on noussut ja jakelu alaikäisille pelaa. Tasavallan ykköspuistossa Espalla nuoriso konttaa mäyräkoirapiknikeillä läpi kesäyön. Se hyvä puoli tietysti talvessa on, että puistot ovat pikkuisen siistimpiä. Ennen raivostuttivat koirien jätökset puistoissa – nyt ihmisten. Sekö se on koulutustason ja hyvinvoinnin nousun merkki? Moraalitantan on kiva miettiä kumpi on kamalampi näky; sammunut murkku vai humalainen mummo?

Alkoholiongelma ei ole tosiaankaan vain rappioalkoholistien ja poliisin ongelma. Viideltä saunaan ja kuudelta putkaan – perinnejuopottelu on pieni osa ongelmaa, kun koko kansakunta tissuttelee.

Lähes kaikkiin urheilu- ja kulttuuritilaisuuksiin liittyy alkoholi, kaljateltat ja mallasjuomien sponsorointi ja puffaus. Popparit ja lätkätähdet edistävät kaljanmyyntiä. Mahtaako euroviisuistakaan tulla mitään ilman juomasponssia. Myös bisneksessä alkoholi on osa edustamista ja vieraanvaraisuutta. Alkoholin tarjoaminen ja käyttö on normi ja raittius on poikkeavaa. Alkoholista kieltäytyminen on erikoista ja edellyttää alibia; olen autolla, olen raskaana tai lääkekuurilla. Mutta miksi vaaditaan erityinen perustelu kieltäytyä alkoholista eikä sen sijaan kysellä syytä juomiseen? Islamilaiset maahanmuuttajat ovat terveellä tavalla kysyneet ja kyseenalaistaneet tätä alkoholin kyllästämää elämäntapaa.

Suomalainen yhteiskunta on marinoitu alkoholilla – vain liekitys puuttuu…