Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Miksi näytän valokuvassa aina kummalliselta?
 
Kategoriat:

Onnistuneiden juhlien tai lomamatkan jälkeen on hauska saada valokuvat katseltavaksi. Upeita maisemia, rakkaita ihmisiä ja sitten ne kuvat, joita ei laiteta albumiin. Kuvat, joissa näkyy oma naama.

- Ihmisen mielikuva siitä, miltä itse näyttää on erilainen kuin todellisuus, sanoo valokuvaajamestari Marita Kienanen.


copyright YLE/videokuvaa

- Peilikuva näyttää vain yhden kuvakulman, ja aina samoissa puuhissa, meikkaamassa, partaa ajamassa tai hampaita pesemässä. Kamera pysäyttää ohimenevän hetken, ja näyttää meille itsellemme oudon kuvan. Suu on auki, silmät kiinni, ilme juuri vaihtumassa, kertoo Kienanen.

Suurin osa ihmisistä myös jännittää kameraa. Valokuvaajamestari nauttiikin eniten lasten ja eläinten kuvaamisesta. - Lapset ja eläimet ovat aina omat itsensä. Kun laittaa itsensä peliin, leikkii ja nappaa tarkasti kuvia, onnistuu varmasti. Aikuiset tiedostavat tilanteen ja luontevuus on vaikeampaa.

copyright Marita Kienanen valokuvaajamestari SVLM

Valokuvaajalla on selkeä näkemys siitä, millainen on onnistunut valokuva. - Kun kuvasta näkyy persoona, kuvattavan sisin, ja myös valot ja tausta ovat vimpan päälle, Marita Kienanen toteaa. Hyvän kuvan ottaminen on ammattilaiselle tietysti amatööriä helpompaa, sillä kamera ja valaistus ovat tarkasti kuvaajan hallinnassa.

copyright Helmi Kienanen


Kuvaaja ja kuvattava ovat usein tyytyväisiä samoihin otoksiin. Joskus valokuvaaja valitsisi hieman persoonallisempiakin ilmeitä, mutta ne kelpaavat harvoin asiakkaalle. Näin oli jo viisikymmentäluvulla, kun Marita Kienasen äiti Helmi Kienanen perusti Valokuvaamo Kienasen. - Tyylisuunnat ovat muuttuneet, mutta kuvattava haluaa aina näyttää mahdollisimman edustavalta, luonnolliselta ja hyväntuuliselta, hymyilee Marita. - Ihmisille on erittäin tärkeätä, että kuva on hyvä. Siitä saa itsevarmuutta ja itseluottamusta, että olenpa minä todella noin hyvän näköinen ihminen!


Tiina Klemettilä / PRIIMA