Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Miksi vaatteet kutistuvat kaapissa?
 
Kategoriat:

Tuttu ongelma monelle? Kun mielimekon tai parhaan puvun jättää kaappiin vähän pidemmäksi aikaa, niin seuraavan kerran sitä päälle laittaessa tuo vaate on merkillisesti kutistunut.

Onko kyseessä nykymateriaaleista johtuva sikistyminen, väärät säilytysolosuhteet, vai joku muu käsittämätön syy? Meissä itsessämmehän ei luonnollisestikaan ole mitään syytä. Korjausompelija Marjut Sopasella on vastaus. Hän sanoo, että asia on aivan selvä. Valmistusvaiheessa asusteissa käytettyihin kankaisiin neulotaan paljon ilmaa mukaan. Sitten kun vaate roikkuu henkarissa siellä kaapissa, nykyaikainen vaatekaappi puristaa tuon ilman pois vaatteista. Vika on siis oikeastaan tyhjiön muodostavissa vaatekaapeissa.

- No, kyllähän sen jokainen tietää, mistä se johtuu, Sopanen vakavoituu. Hän kertoo, että korjausompelijana hän suurentaa päivittäin asiakkaidensa pieniksi jääneitä vaatteita. Suurentaminen on tosin usein vaikeaa, sillä vaatteet ommellaan tehtaissa tänä päivänä paljon pienemmin "varoin", kuin ennen.

copyright YLE/videokuvaa

Marjut Sopanen kertoo, että kerran hänen luokseen tuli mies, joka halusi vanhan rippipukunsa päälle illan 70- luvun bileisiin, liivi vain ei oikein tahtonut mahtua mahan kohdalta. Maarit kertoi lisänneensä kaistaleen taakse asiakkaan odottaessa kahvilassa. Ei riittänyt. Lisää kangasta selkämykseen ja taas sovittamaan kahvilaan liivin istuvuutta. Ei riitä vieläkään. Vielä vähän lisää ja sitten sopi. Sopanen lisää, että asiakas oli niin tyytyväinen, että toi seuraavana päivänä hänelle kukkia.


Esa Viherä / PRIIMA