Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Mitä kuuluu Chrisse Johansson?
 
Kategoriat:

Chrisse Johansson, tuhansien laulujen nainen sanoo olleensa aina utelias elämälle. Niinpä elämän pyörä on hänet heittänyt Espanjaan. Hän asuu Aurinkorannikolla, Fuengirolassa. On asunut jo 11 vuotta ja on tyytyväinen oloonsa.

Chrisse kertoo pitävänsä päivä päivältä enemmän espanjalaisesta musiikista, erityisesti sen melodisuudesta, joka sanoittajan mielestä tuntuu olevan usein jopa hukassa suomalaisessa iskelmämusiikissa.

Chrisse Johansson kuuluu niihin onnellisiin, jotka ovat jättäneet lähtemättömän jäljen suomalaisten äidinkieleen ja sen fraaseihin. Kukapa ei tuntisi ja joskus käyttäisikin sanontaa ”En ole katkera, mutta kuitenkin” tai ”Rotunainen”. Johansson itse kertoo yllättyneensä noiden lauseiden juurtumisesta suomen puhekieleen.

Kirjoittaminen on helpompaa

copyright YLE/videokuvaa

Viimeisinä vuosina Suomessa alkoi pimeys ahdistaa. Chrisse sanoo, että se oli hänelle yllätys, sillä hän oli aina pitänyt itseään syksyihmisenä, joka istuu mielellään kynttilän valossa. Muutto valoisaan Espanjaan on osoittautunut oivalliseksi, jo senkin takia, että kynä ja ajatus kulkee Fuengirolassa helpommin kuin Suomessa. Omalta kohdaltaan hän kokee myös etäisyyden musiikkibisnekseen tervehdyttävänä, hyvänä asiana. Tosin Johansson myöntää kyllä, että lisää töitä saisi olla. Asian toinen puoli onkin, että sanoittaja on täällä vähän sivussa suomalaisista levy-yhtiöistä ja alan vaikuttajista. - Kaikkea ei voi saada, Chrisse toteaa.

Inhimillistä elämää

Suomalaisista uutisista välittyvä Suomi-kuva ei tänä päivänä miellytä. Esimerkiksi vanhustenhoito nyky-Suomessa järkyttää Johanssonia. Hän sanoo, että Espanjassa arvot ovat kohdallaan. Toisista välittäminen, ystävällisyys ja tuo mainittu vanhustenhoito ovat Chrissen mielestä Espanjassa hyvin. Niinpä hän sanookin, että Espanjassa voi viettää inhimillistä elämää, josta suomalaispäättäjät voisivat vaikka tulla ottamaan oppia.

Suomalaisuus ei katoa

copyright YLE/videokuvaa

Kuinka iskelmäsanoittaja sitten voi saavuttaa tuon iskelmälle ja kuulijalleen tuiki tärkeän arjen kokemukset ja sen suomalaisuuden, jota ilman ei kansallinen iskelmä voi tulla kuuntelijoilleen ymmärretyksi? Johansson sanoo, että lähtökohta on hänessä itsessään. Kyllä suomalaisuus on siellä jossakin, hyvin syvällä, mistä se ei koskaan katoa. Kyllä suomalaisen mentaliteetin voi saavuttaa tekstiin myös palmun alla ja sitä paitsi, Chrissellä on lukuisia rakkaita ystäviä Suomessa, joiden kautta suomalainen arki myös välittyy hänelle Espanjaan.

Suomi on kaunis maa, ihana maa, niin kuin Crisse itse sen muistaa, aivan samalla tavalla kuin Stadi on hänelle Se Stadi, mutta eivät nuo enää ole entisensä. Suomi on upea maa, mutta iskelmien moniottelija sanoo, ettei kaipaa, mutta ei myöskään hyljeksi. Liekö Espanja sitten Chrissen lopullinen koti? Saattaapa ollakin.

Esa Viherä / PRIIMASaukki, Chrisse Johansson ja Kari Peitsamo pohtivat vuodenaikojen vaikutusta iskelmäntekoon. Kuuntele juttu YLEn Elävästä arkistosta