Peltsi Erätulilla ja tuonnempana myös Lapissa

Ajankohtaista

Peltsi Erätulilla ja tuonnempana myös Lapissa

Julkaistu perjantaina 16.03.2012

YLE Kuvapalvelu

TV2 perjantaisin 16.3. - 1.6.2012 klo 19.30. Jaksot katsottavana YLE Areenassa viikon ajan tv-esityksestä.

Olen aina ollut kalastus- ja retkeilytyyppi, mutta Erätulien myötä luontokiinnostuksiin on tullut miljoona uutta ulottuvuutta.

Pitkäaikainen retkeily- , kalastus- ja metsästysohjelmamme on saanut lisää esityspaikkoja ja näkyy sen myötä ruudussa nyt myös keväällä, kun luvassa on 12 uutta jaksoa. Ohjelman juontajana jatkaa yksi Ylen tunnetuimmista kasvoista, Mikko ”Peltsi” Peltola.

- Lisääntynyt jaksomäärä mahdollistaa tekijöiden kannalta aiempaa laajemman lajikirjon, mikä tuntuu tietysti mukavalta. Käsiteltäviin aiheisiin asia ei sinällään vaikuta, vaan useimpia nyt kevättä varten tehdyistä jutuista voisi näyttää syksylläkin.

Peltsi kertoo silti miettineensä useinkin, miten esitysajankohta ja Erätulilla-aiheet olisivat katsojan kannalta mahdollisimman hyvässä tasapainossa.

- Talvella saattaa olla hauska katsoa jo kesää ajatellen vaikkapa perhokalastusjuttuja. Toisaalta esillä on toki hyvä olla sellaisiakin asioita, joita voi tehdä saman tien.

Uusissa jaksoissa Peltsi käy parilla oikein kunnon eräreissulla.

- Joel Ahola, josta teimme syksyllä jutun, haastoi minut hiihtovaellukselle Hetta – Pallas –vaellusreitille. Se oli opettavainen kokemus, koska Joel on erittäin kokenut retkeilijä. Kun sellaisen kanssa pääsee reissuun, kannattaa pitää silmät ja korvat auki, koska vinkkejä tulee valtava määrä. Lisäksi kävimme samalla Lapin reissulla myös koiravaljakkoajelulla, ja vielä erikseen käsivarren erämaassa 35 kilometrin päässä lähimmästä tiestä.

YLE Kuvapalvelu

Jälkimmäiselle retkelle osui elämys, jota kuvaillessaan Peltsi suorastaan herkistyy.

- Jos voi ensin juoda kuksasta avannonreiästä otettua vettä, sitten onkia samasta reiästä maailman kauneimman kalan ja vielä syödä sen, niin onhan se kerrassaan mahtavaa.

Eräilystä puhuttaessa Peltsi ei malta olla heittämättä pientä piikkiä kaveripiirilleen.

- Minulla on kavereiden joukossa sellaista porukkaa, jotka eivät vain saa aikaiseksi. Tykkäävät muka kalastaa, mutta mökkijärveä pidemmälle ei päästä millään. Itse olen hyvilläni siitä, että olen oppinut lähtemään. Ei se sen kummallisempaa ole. Vaikka monella reissulla on tullut otettua mukaan aivan vääriä varusteita ja muutenkin sählättyä, sittenpä oppii.

Ei sillä, kyllä Peltsikin on saanut kuittailusta osansa.

- Tangomarkkinoiden juontamisesta olen saanut aika vahvaa noottia. Onneksi homma on kuitenkin sen verran lyhyt ja vain kerran vuodessa, että kaverit eivät muista sitä ennen kuin markkinointi alkaa. Sitä paitsi tango mielletään mielestäni vähän turhaankin vanhemman porukan jutuksi. Viimeksikin laulajista vain pari oli minua vanhempia. Toisaalta se kertoo myös siitä, etten ole aivan nuori enää itsekään!

Eräasioissa ja sitä myötä myös -ohjelmissa ikä on tietysti aivan toissijainen asia, ja mikäli se Peltsistä itsestään on kiinni, niiden parissa hän aikoo jatkaa vielä pitkään. Aivan uutena ohjelmana on luvassa myöhemmin tänä vuonna nähtävä Peltsin Lappi.

- Teemme viisi puolituntista jaksoa, joissa on tarkoitus näyttää Lapista paikkoja, ihmisiä ja asioita pintaa syvemmältä. Emme käsittele ainoastaan erähommia, vaan myös kulttuuria jonkun verran. Mutta toki ollaan myös ulkona ja kalastetaan, kuten Lapissa on kalamiesten tapana tehdä.

Teksti: Miika Jalonen

Erätulilla-sarjan ohjelmakortti

 

Asiasanat:

Muualla Yle.fi:ssä