Sissipuutarhurit talkoissa: Uudet jaksot 9.6.

Juttuarkisto

Sissipuutarhurit talkoissa: Uudet jaksot 9.6.

Julkaistu keskiviikkona 13.06.2012

YLE Kuvapalvelu

TV2 maanantaista keskiviikkoon 13.5. - 28.5. klo 19.30. Jaksot katsottavana Yle Areenassa viikon ajan tv-esityksestä. Toisen tuotantokauden uudet jaksot sunnuntaisin 9.6. alkaen 19.30.

Byrokratia hiiteen, kuokka käteen ja hommiin!

Mikäli olet joskus ärsyyntynyt elinympäristösi rähjäisyydestä ja halunnut tehdä asialle jotain, sisälläsi asuu orastava sissipuutarhuri. Maailmalla guerilla gardening on jo ilmiö, jonka asiaa ajaa nyt kahdeksanosainen kesäsarjamme. Ohjelman juontajana toimii näyttelijä ja stand up -koomikko, mm. Kätevästä emännästä tuttu Minna Kivelä.

- Sissipuutarhuriudessa on kyse siitä, että tavalliset kansalaiset alkavat itse kunnostaa julkisia, rempalleen menneitä alueita, eivätkä jää odottamaan mitä byrokratian, kokousten ja ties minkä hankalien vääntöjen kautta tapahtuu, Kivelä linjaa.

Kivelä esittelee sarjassa kuvattavaksi valitut kunnostuskohteet ja usuttaa agitaattorin ominaisuudessa talkoisiin sekä alueiden asukkaita että välillä satunnaisia ohikulkijoitakin.

- Ihmisillä on tapana puhua, että jotain pitäisi tehdä, mutta asiat saattavat jäädä jonninjoutavan jauhamisen tasolle. Kannattaisi kuitenkin vain käydä toimeen, sillä kunhan saa vauhdin päälle, tekeminen on usein paljon helpompaa miltä etukäteen on tuntunut.

YLE Kuvapalvelu

Yksi Sissipuutarhurit -sarjan päätavoitteista onkin toki innostaa ihmisiä töihin myös ilman tv-ryhmää.

- Toivon, että ohjelmasta välittyisivät tekemisen meininki ja yhteisöllisyys, jotka ovat olleet kuvauspaikoilla huomattavia. Eivätkä sarjan päähenkilötkään siis ole hyvässä mielessä mitään tv-persoonia, vaan tavallisia ja tosi erilaisia ihmisiä. Ainoana yhdistävänä tekijänä on ollut havainto siitä, että näyttääpä karmealta, pitäisi tehdä jotain.

Ja niin siis toden totta tapahtuukin, oli kohteena sitten ruma nuorisotila, pientaloalueen joutomaa tai kokonaisen kylän keskusta. Pingotusta ei kuitenkaan ole luvassa, vaan hommia tehdään niin paljon kuin jaksetaan ja ehditään.

- Meillä ei ole ollut mitään pakkoa päästä johonkin mielettömään lopputulokseen. Emme myösään kaunistele, vaan halusimme pitää kiinni siitä, että jos talkoisiin saapuu vaikka vain kolme ihmistä, niillä mennään.

Kuvaustilanteissa vaalittiin muutenkin vapaata ideointia tilanteen mukaan.

- Rakastan ex temporea ja sitä, että mitä vain voi tapahtua. Toki Sissipuutarhureita on myös käsikirjoitettu, mutta silti varaa oli myös olla hetkessä, mikä tulee näkymään myös ruudun toisella puolella. Kun kuvasimme Hinthaarassa Porvoossa, näin asemarakennuksen katoksessa jonkun Artturin puhelinnumeron ja päätin soittaa hänelle. Talkoisiin ei Artturia saatu, mutta hauska keskustelu kuitenkin!

Minna Kivelä toteaa, ettei ole koskaan pitänyt itseään mökki- tai puutarhaihmisenä, mutta nyt etenkin jälkimmäiseen liittyvät asiat ovat alkaneet innostaa ja parvekkeella on paraikaakin monenlaisia kukka- tai siemenvirityksiä.

- Kun olen saanut Sissipuutarhureita tehdessä todistaa, kuinka helppoa tekeminen on, väistämättäkin se on alkanut innostaa. Olen jo alkanut haaveilla, että saisin joskus oman läntin, jolla voisin kasvattaa vaikka porkkanaa.

Sissipuutarhureiden avauskausi sai ensiesityksensä Kakkosella 14.6. - 23.8.2012

Teksti: Miika Jalonen 

Sissipuutarhureista Yle Olotilassa 

Kommentit

lauantaina 13.07.2013

On aika huvittavaa, että nämä "sissipuutarhurit" ovat oikeassa omine mielipiteineen ja kaikki muut väärässä. Jokainen tekee omalaisen puutarhansa omine rahoineen ja kykyineen. On aika loukkavaa, että YLE (tosiTV propaganda) on tullut jopa puutarhaohjelmiin.
Hienoa, kaatakaa pyramidit (riv pyramiderna), mutta älkää itkekö, jos tuli lyhytnäköistä namnamia eikä kestää kehitystä suosivaa pitkäjänteistä aaripalstaa, jossa kasvaa luomuruokaa.

maanantaina 15.07.2013

Itse ajattelisin, että tuo oikeassa oleminen liittyy varmaan ennen kaikkea tv-sarjan konseptiin ja rytmiin. Puutarhaohjelmia on (Ylelläkin) monenlaisia. Toiset ovat tyyliltään toiminnallisempia kuin toiset... Tsuua / TV2


Muualla Yle.fi:ssä