20-vuotias Erätulilla porskuttaa

Juttuarkisto

20-vuotias Erätulilla porskuttaa

Julkaistu keskiviikkona 18.09.2013

YLE Kuvapalvelu

Kevätkauden uudet jaksot alkavat 27.2.2014 uudella lähetyspaikalla torstaisin klo 19.30.

Ei esitystä 13.3. (Ampumahiihdon mc). Jaksot katsottavana Yle Areenassa kuukauden ajan.

On upeaa olla tekemässä ohjelmaa, joka on jo 20v. Erätulilla osoittaa, että retkeily, kalastus, metsästys ja ylipäätään ulkona tehtävät asiat ovat suomalaisille tärkeitä juttuja. Ja niin myös minulle. Erätulilla-ohjelmaa tekee iso porukka ulkoilmaihmisiä ja tänä syksynä nähdään taas laaja kirjo upeitä elämyksiä.

Erätulilla-sarjan uusi kevätkausi nähdään uudella ohjelmapaikalla 27.2. alkaen torstaisin klo 19.30. Mikko ”Peltsi” Peltola janoaa jälleen uusia retkeily-, kalastus- ja metsästyskokemuksia.

Tulevissa jaksoissa hän lyö hynttyyt yhteen myös muiden tuttujen Erätulilla-tekijöiden kanssa. Lapin tehokaksikko Timo Veijalainen ja Miika Sirkiä testaa Peltsin pohjoisen kestävyyttä, hiihtohirmut Ape Majava ja Sami Sarsama puolestaan rinne-ja vapaalaskutaitoja sekä helsinkiläinen Haavi auki -porukka huumorintajua ja heittäytymiskykyä. Näiden lisäksi kevätkaudella toteutuu monta isompaa ja pienempää haavetta ja haastetta.

YLE Kuvapalvelu

Joskus luontoharrastus puraisee niin kovasti, ettei päiväretki tai edes kotimaa enää riitä. Ulkomailta löytyy sellaisia kohteita ja haasteita, jollaisia täällä ei voi kokea. Kalat ovat suurempia, vuoret korkeampia, maisemat eksoottisempia ja elämykset vaikuttavampia. Näistä aineksista syntyy Erätulilla-otsikon alle viisi koko ohjelman mittaisia (28’) dokumentteja. Ne esitetään tutumpien makasiinien lomassa.

Ensimmäinen (20.3.14) kevään dokumenteista kertoo neljän miehen matkasta Islantiin, retkeilyn ja kalastuksen ihmemaahan. Kuvassa Miika Sirkiä, Veli Alatalo, Ville Siekkinen ja Timo Veijalainen. Tuotanto AV-lappi.

Erätulila-ohjelman vanhat kotisivut

Lataa Erätulilla-kirjan kansikuva

Syksyn muuta ohjelmistoa Kakkosella

 

Asiasanat:

Kommentit

lauantaina 02.11.2013

katsoin ohjelmaa missä tehtiin ruuasta eli tonnikalapurkista valolyhty,ihmettelen miksi (luontoihmiset) näin toimii,esm. sinievätonnikala on häviämässä,en katso enää kohelluksianne.

sunnuntaina 03.11.2013

Kaksi jaksoa uusilla Erätulilla. Ohjelma on edelleen hyvä, ehkä taas hiukan mennyt eteenpäinkin. Peltsi on oikein hyvä ja Catch a Fish Productionsin pätkät ovat tosi mukavia. Näitä katsoisi kerralla pitempäänkin, löytyisikö vaikkapa 15 minuuttia/jakso lisäaikaa?

tiistaina 05.11.2013

Mukava, että kelpaa! Sarjojen jaksokestot on optimoitu ja rakennettu sekä television ohjelmakaavion että sisällön osalta, eikä Erätulilla-paikankaan kestoa olla muuttamassa.

Miika / TV2

tiistaina 05.11.2013

luonto-ohjelman juontajan pitää olla luonto ihminen,ei luonnosta tietämätön,jokainen pystyy tekemään ohjelmaa,kun avustajia riittää.

tiistaina 05.11.2013

en ymmärtäny tuota venäjänkielen sanomaa voitko toistaa suomeksi

keskiviikkona 13.11.2013

Kiitos Erätulilla ohjelmalle 20v. sarjasta ja toivottavasti näemme toiset 20 vuotta lisää! Ehdottomasti yksi niistä ohjelmista joiden takia kannattaa YLE veroa maksaa. Peltsi on hieno juontaja, kiitos myös Peltsin Lappi sarjasta - toivottavasti näemme sillekin jatkoa!

Muutenkin YLE:llä viime aikoina erinomaisia luontosarjoja mm. Norjasta ollut. Vastaavia näkisin mielelläni Ruotsista, mm. Ruotsin hienoilta retkeilyreiteiltä (Kungsleden, Kalottireitti, ym.) ja erilaisilta eräretkiltä Ruotsin Lapissa - siellä riittää myös hienoja metsästys ja kalastus sekä retkeilyalueita.

Hyvät luonto-ohjelmat ovat Areenan parasta antia - kiitoksia ja jatkakaa samaan malliin!

perjantaina 15.11.2013

olen samaa mieliä eräohjelmista,niitä lisää on ilo katsella kunhan juontaja on asiansa osaava,eli ei kuulu luonto-ohjelmiin,

perjantaina 15.11.2013

Llisää tätä.

lauantaina 16.11.2013

olen samaa mieltä lisää eräohjelmia kunhan nykyinen juontaja pysyy poissa.

lauantaina 16.11.2013

Vaikuttaa siltä on laitettu tv-veroja aika ronskisti menemään yhden miehen kohellukseen eli harrastukseen.Tuskin Peltsillä olisi muuten varaa ja vielä miljoona palkalla.

perjantaina 29.11.2013

Terve, onkohan tuulastusta tulossa jossakin jaksossa ulos, vai onko aihetta käsitelty jo aiemmin? Olisi hienoa päästä näkemään millä välineillä ja tekniikoilla kokeneet kalastajat tuulastavat.

Kiitos erinomaisesta ohjelmasta jokatapauksessa!

tiistaina 03.12.2013

Hei!

Tuulastusta on käsitelty toissa syksynä. Nyt tuulastusta ei ole tulossa tällä tietoa.

Mikko Peltolan työ on tehdä ohjelmia, koska hänet on palkattu Erätulien juontajaksi.

Ja koska ohjelma käsittelee ulkoilmaelämää, on tietysti myös katsojan etu että juontaja on aidosti kiinnostunut aiheesta.

Peltolan matkat käydään kaikki läpi toimituksessa yhdessä ja niille lähdetään juttuidea edellä.

terveisi Sari Sirkiä, Erätulilla-sarjan tuottaja

perjantaina 10.01.2014

Erätulilla- ohjelma oli mieheni lempiohjelmia siihen saakka, kun metsästystä ja kalastusta täysin tuntematon "Peltsi" tuli juontajaksi. Ohjelman nimeksi sopisi nykyään vaikka "luontoretkeily". Ohjelmahan on tuote-esittelyä ja pääkaupunkitoimittajan retkeilyä ja ihmettelyä.
Jos YLE:llä sattuisi olemaan kiinnostusta tuottaa todellista "Erätulilla"-ohjelmaa, siihen voisi palkata jonkun Suomen 600000: sta eräasiantuntijasta. Ei laskettelu, melonta ja polkupyöräily ole mitään "erätulilla oloa", jos tuottaja ei satu tietämään.

perjantaina 10.01.2014

Katsoin erätulilla ohjelman 10.1.2014, jossa oli mukana mm. peurajahti. Täytyy kyllä sanoa, että oli melko huonosti tehty pätkä, näin metsämiehen silmin katsottuna. Suurin osa lyhyestä ajasta kuvattiin mm. urpuja, lätäköitä, koiran kuonoa, taivasta jne eli ei juurikaan peuroja/jahtia näkynyt.

Olen edelleenkin sitä mieltä, että aika per aihe tulisi olla pidempi, jotta ko. aihetta ehdittäisi jotenkin käsitellä. Mielestäni myös kaikki retkeily saa paljon enemmän ohjelmastanne aikaa kuin metsästys ja kalastus.

Peltsi on hyvä juontaja. Olisin kaivannut Peltisiä myös peurajahtiin.

lauantaina 11.01.2014

Olipa tosiaan pohjanoteeraus pe 10.1 "erätulilla". Suurin odotuksin varustauduin katsomaan suurien kalojen tai riistan jahtaamista. Pettymys oli suuri kun näytettiin jotain juppien laskettelua alpeilla, se ei todellakaan ole mitään eräkäyntiä. Eikä paljon parempaa ollut melontaretki Helsingissä. Ei saa kiusata vanhaa erämiestä tuollaisella, kun ei itse pääse metsään saalistusviettiä toteuttamaaan, on mukava tehdä se tv:n ääressä. Onko ohjelmalla väärä nimi, tuottaja, vai muut tekijät?

tiistaina 14.01.2014

Erätulilla-tuottaja Sari Sirkiä vastaa:

Kiitos kommenteista.

Mikko Peltola on ammattitaitoinen ja asialleen omistautunut juontaja. Hänen kokemuksensa metsästyksestä ei ole vielä kovin laaja, mutta harrastus on hänelle silti tärkeä. Kalamies hän on ollut lapsesta saakka sekä kova ulkoilmaeläjä.

Erätulilla on laajentanut eräilyn koskemaan myös muita ei niin perinteisesti koettuja ulkoilmaelämää koskevia lajeja.

Ulkoilmasta voi nauttia monella eri tavalla ja jokainen tapa on yhtä hyvä. Erätulilla haluaa tarjota elämyksia kaikilla ulkoilun alueilla.

Peurajahdissa oli mukana Jari Salonen, yksi Erätulien kokeneimmista jahtitoimittajista.

Hänen kanssaan olemme saaneet olla vuosien saatossa monessa mukana. Kun yksi mies on kuvaajana jahtiporukassa, on tuuria, kenen kohdalle saalista sattuu tai edes eläimiä näkyy.

Jahdissa on myös monen metsästäjän kohdalla kyse ulkoilman ja luonnon elämyksestä. Mielestäni tässä oli hienosti kuvattuja kuvia, jotka poimittiin jahtimiehen passipaikan läheisyydestä, saalista odottaessa.

Ymmärrän hyvin tarpeen pidemmille pätkille. Jokainen jonka ominta aihealuetta näytetään, jaksaisi katsella juttua vaikka kuinka pitkää. Me teemme rajoitettua ohjelmapaikkaa ja pyrimme tarjoamaan myös muille aiheille näkyvyyttä.

Erätulilla on vuosien saatossa muuttunut.

Ymmärrän hyvin, että ohjelman nimen perusteella voi odottaa myös enemmän perinteistä eräilyä. Ulkonaliikkuminen ja luonnosta nauttiminen on eri ihmisille erilainen kokemus.

Erätulilla on laajentanut ohjelmatarjontaa niin, että myös muut ulkoilmaihmiset saisivat näkyvyttä ohjelmassa. Haluamme ennenkaikkea tarjota elämyksiä eri ulkoiluun liittyviltä alueilta.

Harras halumme on saada ihmiset liikkumaan ja nauttimaan luonnosta sen eri muodoissa. Itse tuottajana joudun miettimään aina jokaisen lähetyksen kohdalla, onko tuote sellainen kuin meiltä on tilattu.

Toivonkin että myös muut ulkoilmajutut jaksaisivat kiinnostaa katsojia, vaikka se ei suoranaisesti olisikaan ominta aluetta.

maanantaina 03.02.2014

Kiitoksia huippuohjelmasta! Ohjelmaa on ilo seurata ja Peltsi on huippu juontaja. Ohjelmasta saa hyviä ideoita oman harrastuspiirin laajentamiseen. Monipuolisuus kunniaan!

maanantaina 03.02.2014

Harmi, että mun boksia eo voi ajastaa 27.2. asti jo valmiiksi !

Juu, viihdytty ollaan tämän parissa.
Ja Peltolan rento esiintyminen plussaa.
Mukava, että ohjelmalla on kasvot.

Erityinen kiitos ja kannustus Haavi auki -osion
tyypeille. Tykkään tuosta sopivan (itse)ironisesta
huumorinlajista ja rennosta meiningistä.
Nää kalastusaasiat on turhan usein tosikkomaisen
pedanttisen opetusmaisia.

Tsemppiä!

sunnuntaina 09.02.2014

Hyvä ohjelma! Myös Peltsi on mies paikallaan. Joku kaikentietävä "supereräpelle" saattais aiheuttaa lähinnä ärtymystä.
Onko yle harkinnut areenaan ominaisuutta jolla voisi tilata vanhempia(esim. 2-3v:n takaisia) jaksoja katseltavaksi?

sunnuntaina 09.03.2014

Loistava ohjelma ja parani entisestään kun Peltsi tuli juontajaksi. Vanhoja eräjormia on mahdoton miellyttää, mutta onko tarpeenkaan. Netti on pullollaan loistavia eri aihepiirien ilmaisia videoita, jonne tännekin kommentoineiden luulisi osaavan löytää. Erätulilla luonnossaliikkumisen yleisohjelmana on aivan loistava. Vähän kaikille on toimivin mahdollinen konsepti.


Muualla Yle.fi:ssä