yle.fi

Linkkejä muualle

Hengitysliitto Heli auttaa hometalojen korjaamisessa.

Asumisterveysliitto AsTe ry  auttaa kosteus- ja homevaurioiden selvittämisessä.

ARA - Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus myöntää asumiseen liittyviä avustuksia ja takauksia sekä tuottaa alan tietopalvelua.

Auttava asiantuntija

Home-enkeli Hannele Rämö

Hannele Rämö on Asumisterveysliiton (AsTe ry) pomo: järjestön toiminnanjohtaja sekä rakennusterveysasiantuntija. Liiton päämaja on Heinolassa, jossa Rämöllä on apuna aina 2-3 muuta työntekijää. 

AsTe ry:lle tulee jopa tuhansia yhteydenottoja vuodessa vauriorakennusten aiheuttamien isäilmaongelmien vuoksi. Rämö itse kertoo tutustuneensa urallaan arviolta 10 000 kiinteistön kuntoon. Rämö arvioi, että Suomessa jopa joka neljäs talo on ongelmallinen.

Rämön oma polte asumisongelmiin lähti omasta hometalosta. 90-luvulla perhe osti talon, joka osoittautui katastrofiksi. Ongelma paljastui yleistä rataa, kun ensin perhe sairasteli urakalla: ärsytysoireita, infektioita, keuhkokuumetta, ihottumaa… 

Rämö huomasi oman talonsa tilan lopullisesti, kun asuntoa oli tarkoitus laajentaa. Sauna piti purkaa: kun uusia pesutiloja alettiin tehdä, paljastui talon rakenteiden kurja kunto laajemmin. Oikeudesta tuli vain pieni hinnanalennus. 

Hannele Rämö on peruskoulutukseltaan sähköasentaja, mutta oman hometalon ajamana hän lähti lukemaan itsensä rakennusmestariksi ja on nyt myös VTT:n sertifioima rakennusterveysasiantuntija.

Asumisterveysliitto on valtakunnallinen järjestö, jonka toiminta-ajatuksena on neuvoa ja auttaa asumisterveysongelmiin joutuneita perheitä. Tarkoitus on, että tuen avulla perheet pystyvät itse hallitsemaan asumisterveysongelmansa. Tavoitteena on myös ehkäistä ennalta terveydellisiä ongelmia asumisessa. Mutta jos vahinko on jo tapahtunut, perheitä autetaan ongelmien aiheuttamien taloudellisten vaikeuksien selvittämisessä, samalla estetään perheiden syrjäytymistä.

> Asumisterveysliitto.fi

 

Lähetä linkki

Esitysaika

YLE TV2 maanantaisin klo 20.55.

Homeloukku Areenassa

YLE Areena

Homeloukku on katsottavissa YLE Areenassa viikon ajan ohjelman lähetyksestä.
> YLE Areenaan