yle.fi

Linkkejä muualle

Hengitysliitto Heli auttaa hometalojen korjaamisessa.

Asumisterveysliitto AsTe ry  auttaa kosteus- ja homevaurioiden selvittämisessä.

ARA - Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus myöntää asumiseen liittyviä avustuksia ja takauksia sekä tuottaa alan tietopalvelua.

Unelmien puutarha houkutteli

Hannele Ruunu ja Pasi Mäläskä

> KATSO VIDEO

_________________________________________________________________

Kolmikymppiset Hannele ja Pasi ostivat talonsa vuonna 2005. He rakastuvat suureen puutarhaan, joka on täynnä marjapuskia ja omenapuita. Kasvimaa sopisi hyvin tontin nurkkaan. Pienellä pintalaitolla Hannele ja Pasi uskovat unelmansa olevan valmis. Yläkerran huoneet saisi laitettua lapsille. Lapset Jiri, Roni ja Ida ovat innoissaan talosta.

Talo on rakennettu osissa - ensin 1954 pari huonetta, sitten 64 lisää, remontteja ja laittoa myöhemminkin. Neliöitä on alle sata. Sijainti Kangasala.

Hannele ja Pasi alkavat kuitenkin epäillä unelmansa kestävyyttä, kun koko viisihenkinen perhe sairastelee selvästi enemmän kuin normaalisti. Oireet alkavat kuten kaikissa hometaloissa: ensin tavallista sitkeämpää ja purevampaa flunssaa, sitten hengitysteiden ja limakalvojen ongelmia. Jatkuvaa lääkärissä ravaamista.

Hannele ottaa yhteyttä viranomaisiinkin, mutta vähättely panee epäilemään, että jospa hän kuvitteleekin kaikki oireet. Yleistä hometapauksissa: ympärillä olevat ihmiset eivät usko homeeseen, joten he epäilevät asujan uskomista homeeseen, joka alkaa epäillä omaa uskomistaan homeeseen.

Kuvittelusta ei kuitenkaan, valitettavasti, ole kyse. Asumisterveysliiton Hannele Rämö tulee apuun. Hän on tyrmistynyt ensimmäisellä käynnillään: asiantuntija haistaa homeen jo kauas. Yläkerran ikkunoiden puitteet ovat huonossa kunnossa, katon rakenteet näyttävät pahalta.

Hengitysliiton korjausneuvoja Jussi Karjalainen ottaa talosta näytteet. Jo näytteidenkeruussa Karjalainen epäilee talossa olevan hometta. Tokihan kaikissa taloissa on aina jonkin verran jotain hometta, mutta merkit viittaavat siihen, että Hannelen ja Pasin talossa ei kaikki ole terveellisen asumisen kannalta hyvin.

Kun oma asiantuntemus ei riitä

Totta kai Hannele ja Pasi menivät talon läpi näyttöpäivänä, kuten kaikki muutkin omasta talosta unelmoineet. Mutta kun oma asiantuntemus jää vähäiseksi, he luottivat kuntotarkastajan raporttiin. Raportti kuulostaakin vakuuttavalta – ”ei todettu rakenteellisia vaurioita, jotka vaatisivat välittömiä korjaus- tai huoltotoimenpiteitä”.

Hannelen pikkusisko Miia Ruunu ja Jouni Koponen ostivat oman talonsa lähialueelta samoihin aikoihin. Kuntotarkastusten tyhjänpäiväisyys on yksi iso teema siskosten talokaupoissa: kumpaankin taloon tehtiin ”aistinvarainen kuntotarkastus”, kummassakin talossa on ongelmia.


Asumisterveysliiton Rämö tulee tulkkaamaan perheelle näytteiden tulokset. Huonoja uutisia, jokainen näyte kertoo homeesta. Rämö voi vain todeta: teillä on hometalo.

Hannelen ja Pasin taloon kuntotarkastuksen tehnyttä tarkastajaa ei tavoitettu useista yrityksistä ja soittopyynnöistä huolimatta. Myyjä ei halunnut kommentoida talon kuntoa.

On avattava paikat, että saadaan viat ja vastuut selville. Katto on ollut epäilysten keskipisteessä. Se paljastuukin varsin kehnoksi: ammattilaiset huokailevat, että Hannelen ja Pasin talon katto on pahin heidän koskaan näkemistään.

Hengitysliitto auttaa hometaloperheitä talojen korjauksen suunnittelussa ja itse korjaamisessa. Jussi Karjalainen ja Juhani Pirinen pohtivat alustavan kustannusarvion Hannelen ja Pasin talon korjaamiseen: 70 - 90 tuhatta euroa kuuluu arvio.

Hannele ja Pasi lähtevät homeperheiden teemalomalle Iisalmeen. Pasi on ollut varsin vaitonainen, vaikka ilmeet ovatkin kertoneet isosta pettymyksestä. Asumisterveysliiton Rämö huomaakin lomalla, että Pasi on alkanut puhua. Kun tietoa on tullut puoliväkisin, tilanne on avautunut Pasillekin. Tieto on jopa helpottanut tuskaa.

Hannelen ja Pasin talolla pidettiin katselmus, jonne tuli talon myyjän perheen edustaja, asianajaja ja asiantuntija. Mukana oli tietysti Pasin ja Hannelen puolesta Raija Himberg ja Hannele Rämö. Talo kierrettiin kohta kohdalta.

Monissa kohdissa vastapuolen asiantuntija myötäili aiemmin Rämön huomaamia kohtia: lattian tuulettuvuuden ongelmat esimerkkinä. Tokaisipa asiantuntija talon olevan "kuuskytluvun kukkasia".

Pasi ja Hannele jäävät odottamaan mitä vastapuolen lausunto talosta sanoo. Onko sovintoon ja kaupanpurkuun mahdollisuuksia?

Talon myyneen perheen edustaja ei katselmuksessa halunnut kommentoida kameralle talon kuntoa.

Sitten Pasi ja Hannele saivat faksin vastapuolella, jossa asianajaja halusi viedä talolle vielä yhden asiantuntijan - vaikka lausuntoa katselmuksesta ei ollut vielä kuulunut. Tästä uuden asiantuntijan talolle viemisestä vastapuoli luopui, nyt etsitään sopua katselmuksen perusteella.

Lähetä linkki

Esitysaika

YLE TV2 maanantaisin klo 20.55.

Homeloukku Areenassa

YLE Areena

Homeloukku on katsottavissa YLE Areenassa viikon ajan ohjelman lähetyksestä.
> YLE Areenaan