yle.fi

Linkkejä muualle

Hengitysliitto Heli auttaa hometalojen korjaamisessa.

Asumisterveysliitto AsTe ry  auttaa kosteus- ja homevaurioiden selvittämisessä.

ARA - Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus myöntää asumiseen liittyviä avustuksia ja takauksia sekä tuottaa alan tietopalvelua.

Laittoa pintaa syvemmälle

Tiina ja Tommi Pöytälaakso

> KATSO VIDEO
________________________________________________________________

Kolmikymppiset Tiina ja Tommi ostivat talonsa syksyllä 2003. Talo on rakennettu vuonna 1974, noin sataneliöinen talo Vähässäkyrössä pellon laidassa.

Pöytälaaksot muuttivat Helsingistä takaisin kotiseudulleen Etelä-Pohjanmaalle. Perheessä on kaksi alle kouluikäistä poikaa, Elias ja Akseli. Kolmas lapsi, Pihla, syntyi vasta kun perhe oli jo muuttanut evakkoon hometalostaan.

Kosteusongelmat ilmenivät noin puolen vuoden asumisen jälkeen, kun katosta tuli vesi läpi. Sairastelu kiihtyi kaiken aikaa: Pöytälaaksot ehtivät asua talossaan kaikkiaan puolitoista vuotta ennen kuin oli pakko muuttaa pois. Varsinkin poikien tila meni jo huolestuttavaan suuntaan, heidän verestään mitattiin aikuisillekin huimia homepitoisuuksia.

Tunnelmat ovat pohtivat, kun talon kohtalo on vielä auki: mitä maksaa, tuleeko puhtaaksi, miten ärsyyntyneet kropat reagoivat homeesta korjattuun taloon. Huolestuttavia kysymyksiä.

Tiina murehtii, ettei luottanut omiin tuntemuksiinsa ostopäätöstä tehtäessä, jokin kaihersi jo silloin. Mutta Asumisterveysliiton Hannele Rämöllä onkin pätevä kaava johon moni on langennut: ostajilla on mukana 70 prosenttia tunnetta ja vain 30 prosenttia järkeä, kun unelmien kotia haetaan kilpaa muiden kanssa. Suhteen pitäisi olla tasaisempi.

Rämön mielestä järjen ja omien perustuntemusten osuutta olisi syytä nostaa. Hänen mukaansa omaan hajuaistiin kannattaa luottaa: mitään ”mummolan hajua” ei ole olemassakaan, tunkkaisuus on tunkkaisuutta vaikka nostalgiaan käärisi. Home kun varoittaa olemassaolostaan hajulla.

Pöytälaaksoilla on kokemusta siitä, että hometalosta pois muuttaminen ei aina jätä ongelmia taakse. Homeen lemu on sitkeää, sen he huomasivat kun Tiina ajoi astianpesukoneella ”tyhjiä ajoja” soodalla ja muilla aineilla: kaikista putsausyrityksistä huolimatta astianpesukone pölläytti vanhat hajut evakkoasuntoon. Tommi kiikutti sen ulos.

Taloa ruvetaan purkamaan, jotta haitallinen aines saadaan pois. Purkaminen vie aikaa, kun on käytävä töissäkin. Purettaessa paljastuu koko ajan lisää vaurioita. Löydetty vika lisää aina vaikeusastetta, koska korjauksen tavoitteena on homeesta puhdas, terveellinen talo.

Tommi luonnehtiikin purkutyötä pohjalaisen sarkastisesti: kun he ostivat talon oli ajatuksena saada pienellä pintalaitolla unelma kuntoon, nyt mennään sitten vähän pintaa syvemmälle.

Talossa on nyt vihdoin kunnon salaojat, talon lattiassa on koneellinen ilmastointi estämässä kosteuden nousemisen ja seinässäkin on kunnon tuuletusraot.

Pöytälaaksot pääsevät muuttamaan taloon lopullisesti keväällä 2009. "Nyt ei kohta tarvitse maksaa kahden asumisen kuluja - ja sitä sutta ja sekundaa mitä tässä on pitänyt maksaa", Tiina huokailee.

 

Lähetä linkki

Esitysaika

YLE TV2 maanantaisin klo 20.55.

Homeloukku Areenassa

YLE Areena

Homeloukku on katsottavissa YLE Areenassa viikon ajan ohjelman lähetyksestä.
> YLE Areenaan