yle.fi

Linkkejä muualle

Hengitysliitto Heli auttaa hometalojen korjaamisessa.

Asumisterveysliitto AsTe ry  auttaa kosteus- ja homevaurioiden selvittämisessä.

ARA - Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus myöntää asumiseen liittyviä avustuksia ja takauksia sekä tuottaa alan tietopalvelua.

Pienellä laitolla tutuille kulmille

Miia Ruunu ja Jouni Koponen

> KATSO VIDEO

__________________________________________________________________

Miia ja Jouni ostivat talonsa vuonna 2005. He ihastuivat erityisesti seutuun: Jouni on asunut ison osan elämästään samoilla nurkilla, Miiakin on käynyt läheisillä hevostalleilla sen jälkeen kun muutti Haapajärveltä Tampereen seudulle. Pikku-Emilialle olisi koulut ja päiväkodit ihan lähellä. Kauppaan ei olisi pitkä matka, Tampereelle vain turaus.

25-vuotiaat Miia ja Jouni ovat vannoutuneita koiraihmisiä: talon pihaan nousi nopeasti tarha kolmelle koiralle. Jouni maalaa työkseen autoja, Miia on ollut kotona Emilian kanssa, mutta etsii kaupanalan töitä jatkuvasti.

Noin 70 neliöinen talo Kangasalla maksoi 105 000 euroa vuonna 2005. Sen ensimmäinen osa on rakennettu 1954, silloin se oli vain pieni mummonmökki. Reilut tuplat lisätilaa on rakennettu 70-luvulla. Pihapiirissä on pieni sauna- ja varastorakennus.

Muutto oli elokuussa 2005. Miia ja Jouni tajusivat, että talo vaatii pintalaittoa. He ehtivätkin remontoida usealla tonnilla keittiön, kaikki lattiat uusiksi ja seiniin panelit. Katto maalattiin. Pesuhuonekin modernisoitiin kokonaan.

Sitten iski epäilys. Ensi makuuhuoneen katto laski vedet alleen. Miia meni hakemaan nukkuvaa Emiliaa, kun huomasi, että sänky on läpimärkä: vettä oli tullut miltei koko katon leveydeltä.

Jouni hälytettiin töistä kotiin. Kun Jouni kiipesi yläpohjaan, siellä oli ihmeellinen muovisäkki, joka oli viritetty puruihin kaivettuun kuoppaan, siitä oli tehty ikään kuin ämpäri välikattoon. Eräänä päivänä se siis tulvi yli ja yllätti Miian ja Jounin.

Miia soitti homekoirat paikalle. Ne haukkuivat koko talon.

Epäilykset lisääntyivät kun kaikki sairastelivat urakalla. Oli päänsärkyä, kuumetta, kurkkukipua, poskiontelontulehduksia, korvatulehduksia, normaalia puuduttavampaa väsymystä. Alle vuoden ikäinen Emilia söi antibiootteja jatkuvasti.

Kuntotarkastaja ei jäävännyt itseään

Pidettiin talolla katselmus lokakuussa 2006, jossa myyjän palkkaama asiantuntija oli paikalla. Miian ja Jounin tyrmistykseksi myyjän asiantuntijana oli sama kuntotarkastaja, joka oli tutkinut talon alun perin: siis sama kuntotarkastaja Kari Salminen, joka oli tutkinut talon alunperin heidän palkkaamanaan ja jonka oli pitänyt turvata heidän talokauppansa.

Nyt Salminen oli loikannut kiistassa puolustamaan myyjän etuja: Miia on ihmeissään, kun kuntotarkastaja ottaa digikuvia heidän itse tekemästään pintaremontista.

Reilua vuotta aiemmin kuntotarkastuksessa Kari Salminen ei tutkinut talon yläpohjaa – josta Jouni sitten myöhemmin löysi muovisäkkivirityksen. Salmisen ensimmäinen käynti talolla kesti Jounin mukaan vain noin tunnin: ”Pientä kellaria lukuun ottamatta rakennuksessa ei havaittu varsinaisia kosteusvaurioita tai muita vaurioita, joilla olisi selvää vaikutusta rakennuksen asumiskelpoisuuteen.”

Pikku-Emilian sairastelu vain kiihtyi: lokakuussa 2006 kolme antibioottikuuria saman kuun aikana. Miia ja Emilia muuttivat pois talosta, kun oireet vain pahenevat.

Miia ja Jouni ottivat yhteyttä Asumisterveysliittoon. Sieltä apuun saapui Hannele Rämö. Rämö tutkii talon Hengitysliiton korjausneuvojan Jussi Karjalaisen kanssa: apu Miialle ja Jounille on yhteistyötä, sillä Hengitysliitto suunnittelee ja valvoo hometalojen korjauksia.

Talosta otettujen näytteiden viljely kestää viikkoja. Muutenkin kovin paikka homeperheelle on loputon odotus: näytteet kestävät, tutkimukset kestävät, sitten odotellaan vastapuolen vastauksia.

Kun näytteiden tulokset tulevat, Hannele Rämö suomentaa ne Miialle ja Jounille: talossa ei ole terveellistä asua. Näytteet kertoivat, että hometta on, mutta Miian ja Jounin oikeusturvan takia homeelle täytyy löytää syyt.

Muutaman neliön avaukset lattiaan, ja syyt löytyvätkin. Seinän rakenne on Rämön mukaan väärin päin: tiivein kerros ulkoseinässä. Siksi sisältä tuleva lämpö tiivistyy kosteudeksi seinään. Seinän alaohjauspuu on jo lahoamispisteessä.

Alkuvaiheissa myyjä on ehdottanut palauttavansa 4 000 euroa vahingoista. Miia ja Jouni eivät suostu siihen summaan. Myyjä ei halunnut kommentoida taloa ohjelmasarjassa.

Koirista on luovuttava

Epäonni tulee usein joukolla: Miia ja Jouni joutuvat antamaan yhden kolmesta koirastaan pois, Ramo lähtee Poriin. Masi-koirakin muuttaa ainakin väliaikaisesti Orivedelle. Ajokoira-Riki saa vielä jäädä.

Miia ja Jouni lähtevät Iisalmeen Asumisterveysliiton teemalomalle. Leirillä käydään läpi homeasioita kaikista kulmista - rakennustietoa, oikeusneuvoja, terveysasioita. Mukana on myös perheitä, jotka ovat jo päässeet oman homekurimuksensa läpi.

Miia ja Jouni pitivät katselmuksen talollaan. Talon myynyt osapuoli ei halunnut tilaisuutta kuvattavan eikä näin halunnut kommentoida taloa.

Odotuksen jälkeen vastapuolen asiantuntijalta ei tullut mitään lausuntoa talon esitetyistä virheistä ja vaurioista. Katselmuksen jälkeen sopu löytyikin: lainhuutorekisterin tietojen mukaan kauppa purkaantui. Miia ja Jouni eivät saa puhua sovinnon ehdoista.

Lähetä linkki

Esitysaika

YLE TV2 maanantaisin klo 20.55.

Homeloukku Areenassa

YLE Areena

Homeloukku on katsottavissa YLE Areenassa viikon ajan ohjelman lähetyksestä.
> YLE Areenaan