yle.fi

 Saa viime tervehdykset rannat Suomen. Joulukuusta 1851 kesäkuuhun 1854.Lindhofin perhe viettää joulua Helsingissä. Ester tunnustaa Ullalle, että avioliitto ei ole kunnossa. Hovimäellä Anna ja Johannakin aavistavat jotain saadessaan Esteriltä kirjeen, jossa ei ole sanaakaan Carl Magnuksesta. Kaupungilla huhutaan vapaaherran suhteesta Vavaan. Oopperan kenraaliharjoituksessa Vavan laulu ei oikein onnistu. Carl Magnus lohduttaa häntä ja ilmaisee tunteensa. Vava torjuu miehen ja käskee pyytää anteeksi Esteriltä. Wilhelm näkee kohtauksen ja raivostuu isälleen. Carl Magnus syyttää Wilhelmiä Ida-piian kohtalosta, mutta Wilhelm kiistää osuutensa asiaan täysin totuudenmukaisesti.

Isälleen katkera Wilhelm pitää kapakassa juopuneen puheen keisarivaltaa ja herrojen hienostelua vastaan, hän nostaa maljan isänmaan vapaudelle. Sitä ei hyvällä silmällä katsota. Seuraavana aamuna Johan varoittaa puheen mahdollisista seurauksista, jos asia vuotaa kenraalikuvernöörin korviin. Axel kertoo Carl Magnukselle Wilhelmin tempauksesta. Carl Magnus toteaa, että Wilhelmin olisi parasta lähteä viipymättä Ruotsiin. Tämä ottaa ohjeesta vaarin ja lähtee jatkamaan opintojaan Uppsalan yliopistoon. Ester ja Johanna toivovat, että välimatka viilentäisi nuorukaisen tunteita Vavaa kohtaan.

Oopperan kulisseja maalaamassa ollut Marie sairastuu tuhkarokkoon, eikä Carl Erikinkään vointi ei ole parantunut. Ensi-illan koittaessa Ester jää kotiin sairaiden lastensa luokse. Lapset ovat hyvin sairaita ja Volodja lähtee hakemaan teatterilta Carl Magnusta, joka kuitenkin saapuu kotiin liian myöhään: pikku Erik on kuollut.

Kaksi vuotta myöhemmin kesällä ollaan sodassa. Ranskan ja Englannin laivoja seilaa Suomen rannikolla, ja Hovimäelläkin pelästytään pyykkirantaan rantautuvaa sotilasjoukkiota. Talon väki selviää kuitenkin pelkällä säikähdyksellä, sillä kyseessä on Carl Magnuksen vanha opiskelutoveri Nils von Brasch, joka palvelee keisarillisessa armeijassa. Wilhelm on edelleen Uppsalassa, ja Hovimäen kehdossa liekkuu uusi pienokainen, Paul. Kauempaa kantautuu huhuja, että engelsmannit polttavat ja hävittävät kyliä pohjoisessa.

Sepän Katri kerää kinkereillä lukutaidostaan täydet pisteet, ja Anttikin pärjää hyvin. Pastori Emil Asp on sitä mieltä, että jos Katri olisi poika, hänet olisi lähetettävä kouluun. Karoliina-emäntä on kuitenkin kuollut keuhkotautiin, ja Matti on yksin kolmen lapsen kanssa. Katria tarvitaan torpassa emännän tehtäviä hoitamassa.

Lähetä linkki