yle.fi

 Arvon mekin ansaitsemme. Heinäkuusta 1862 elokuuhun 1863.Hovimäellä räjähtelee, kun Erkki yrittää keksiä turvallisten tulitikkujen reseptiä. Kartanolle kaivattaisiin uutta rahasampoa lasiruukin seuraajaksi. Vavan aika käy pitkäksi maalla kartanon rouvana. Wilhelmin virka kihlakunnantuomarina vie paljon aikaa, eikä Vava pääse taaskaan miehensä mukaan Helsinkiin. Erkki tapaa pääkaupungissa muukalaisen, joka paljastaa olevansa varmuustulitikkujen keksijä. Samaan aikaan sepän torpassa on surua: Stina-muori on juossut suolle, mistä häntä etsitään koko kylän voimin. Vanhuksesta ei löydy muuta jälkeä kuin huivi suonsilmän viereltä. Vähitellen torpassa hyväksytään ajatus, että muori on löytänyt leponsa metsästä, joka oli hänelle aina rakas.

Katri opettaa kiertokoulussa. Kaikilla oppilailla ei ole eväitä mukana, ja Katri käy Hovimäessä puhumassa asiasta. Ester pyytää Wilhelmiä ottamaan kiertokoulun ruokailumahdollisuudet puheeksi pitäjänkokouksessa ja lupaa ruoka-apua Hovimäestä.

Kulkukauppias Huttunen perustaa Hirvikoskelle puodin, joka avataan maaliskuulla. Sepän Anttia vetää ostoksille muukin kuin herkulliset voirinkelit: tiskin takana hänelle hymyilee soma Huttusen Maija.

Kylään saapuu uusi kirkkoherra Nylund, joka ei hyväksy Katrin tapaa hoitaa koulua. Äkkipikaistuksissaan hän haukkuu Katrin ja lopettaa kiertokoulun. Pitäjänkokouksessa kirkkoherra peräänkuuluttaa opettajaksi vakavamielisempää ihmistä ja vetoaa taloudellisiin syihin: koulun pitäminen tulee kalliiksi. Wilhelm ilmoittaa, että hän on valmis Hovimäen puolesta maksamaan suurimman osan koulun kustannuksista. Äänestyksessä kiertokoulun jatkaminen saa ylivoimaisen voiton. Pitäjänkokous on Wilhelmin puolella, ja näin kartanonherran ja kirkkoherran välille on kylvetty ensimmäiset epäsovun siemenet.

Katri näkee lehdessä ilmoituksen opettajaseminaarista ja innostuu. Matilda lupaa jälleen puhua Matille Katrin puolesta, ja Wilhelm kirjoittaa tulevalle opettajalle hyvän suosituksen. Erkki on saanut tulitikut vihdoin toimimaan ja saattaa Katrin junalle, joka vie tämän seminaariin, antaapa vähän rahaakin. Niin alkaa Katrin matka uudessa kulkuneuvossa kohti tuntematonta.

Lähetä linkki